Ivanoviću 20 godina za pomaganje u genocidu

Ivanović je učestvovao u likvidaciji najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je drugostepenu presudu, kojom se Željko Ivanović, bivši policajac MUP-a Republike Srpske, osuđuje na kaznu zatvora od 20 godina za počinjeno krivično djelo pomaganja u genocidu nad Bošnjacima.

Sudija u ovom procesu Redžib Begić kazao je danas tokom izricanja presude da je Željko Ivanović kriv što je u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUPRS) od 10. do 19. jula 1995, s namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio prisilno preseljenje gotovo 40.000 civila zaštićene UN-ove zone Srebrenica, te pogubljenje više od 7.000 Bošnjaka.

Ubijanje zarobljenika

Optuženi Ivanović kriv je što je u julu 1995. godine učestvovao u održavanju prohodnosti ceste Bratunac – Konjević-Polje radi nesmetanog transporta bošnjačkog stanovništva autobusima i kamionima, zatvaranju i otvaranju za promet u skladu s planom, te na taj način dao odlučujući doprinos ostvarenju plana prisilnog premještanja bošnjačkog stanovništva.

U julu Ivanović je učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali da kroz šumu pobjegnu iz zaštićene UN-ove zone.

Optuženi Ivanović je učestvovao u provođenju kolone više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Ivanović je zajedno s nekoliko pripadnika Drugog odreda, stoji u optužnici, izašao iz polukružne formacije koja je pucala na zatvorenike, te prošao iza zgrade skladišta, s namjerom da onemogući eventualni bijeg zarobljenika kroz prozore stražnje strane skladišta.

Istovremeno, ostali pripadnici Drugog odreda su pucanjem iz puškomitraljeza, automatskih pušaka, te bacanjem bombi s prednje strane skladišta usmrtili većinu od više od hiljadu zatvorenih Bošnjaka.

Konačna presuda

Sudsko vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 24. aprila 2012. godine prvostepenu presudu, kojom se optuženi Željko Ivanović oglašava krivim da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđuje ga na kaznu zatvora od 13 godina.

Nakon ove presude žalbe su uložili i Tužilaštvo BiH i odbrana, zbog čega je ponovljeno suđenje nakon kojeg Apelaciono vijeće Ivanovića oglašava krivim za pomaganje u genocidu 17. juna 2013. godine.

Tada je Sud osudio Ivanovića na 24 godine za krivično djelo pomaganje u genocidu.

Današnja drugostepena presuda Suda BiH je konačna.

Izvor: Agencije