Ivica Kostelić: Na stazi do posljednjeg daha

Ivica Kostelić osvojio je veliki Kristalni globus pobjednika Svjetskog kupa, dva mala kristalna globusa te je četiri puta osvajao olimpijsko srebro (Reuters)

Piše: Tomislav Šoštarić

Mnoge koji prate dugogodišnju karijeru Ivice Kostelića, prožetu ozljedama i borbom da unatoč tome nastavi i ostvari nove trijumfe, oduševila je njegova odluka da se zadrži još u ‘bijelom cirkusu’. 

Najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić objavio je da ostaje u Svjetskom kupu sigurno do sljemenskog slaloma 2017. godine.

Tu je informaciju u utorak objavio na Facebook profilu, nakon avanture na Islandu koju je završio prije nekoliko dana. 

“Hodajući Islandom često sam razmišljao oko nastavka skijaške karijere i svoje budućnosti. S obzirom na to da mi je velika želja nastupiti barem još jednom pred domaćim navijačima, na Snježnoj kraljici na Sljemenu, odlučio sam nastaviti skijati najmanje do sljemenske utrke Svjetskog kupa”, napisao je Kostelić naglasivši da će sve ostalo ovisiti o razvoju stanja njegovog koljena, koje mu je već nekoliko puta karijeru stavljalo na kušnju.

Tridesetšestogodišnji hrvatski skijaš, poznat i kao strastveni roker koji je često uspjehe slavio s gitarom u ruci, 2011. godine osvojio je veliki Kristalni globus pobjednika Svjetskog kupa, dva mala kristalna globusa te je četiri puta osvajao olimpijsko srebro.

Najpoznatija skijaška obitelj

Ima i tri medalje sa svjetskih prvenstava – zlato, srebro i broncu. Prošla sezona mu je bila jedna od najlošijih u karijeri, budući da je samo dva puta osvajao bodove.

Skijaš drži i rekord za pobjedu u utrci s najvišim startnim brojem [Reuters]

Ivica Kostelić, koji je kasnije upisao studij povijesti, nakon toga je objašnjavao da je krivo shvaćen, a nekoliko godina nakon toga izjavio je u jednom intervjuu da ga je više od teških ozljeda, koje su ga pratile gotovo cijelu karijeru i zbog kojih je njezin nastavak nekoliko puta dolazio u pitanje, puno više pogodilo ono što se pi­sa­lo o njegovom na­vo­dnom na­ci­zmu i ve­li­ča­nju nje­ma­čke voj­ske.

To su, rekao je, bi­li da­le­ko naj­te­ži i naj­ru­žni­ji di­je­lo­vi njegove ka­ri­je­re.

“Po­tpu­no sam kri­vo shva­ćen, a me­di­ji kao da su je­dva če­ka­li ta­ko nešto. Bio sam ve­li­ki na­i­vac i s do­da­tnih ne­ko­li­ko izja­va ko­ji­ma sam ta­da po­kušao obja­sni­ti kon­tekst u ko­jem sam spo­me­nuo nje­ma­čkog voj­ni­ka, još sam du­blje to­nuo”, izjavio je između ostalog Kostelić.

Puno bolje Ivica je ‘govorio’ na snježnim stazama – deseti je skijaš svih vremena po broju pobjeda u Svjetskom kupu s ukupno njih 26.

Višestruki je i svjetski rekorder – primjerice, 2001. godine u Aspenu je sa startnim brojem 64 nakon petog mjesta u prvoj vožnji, u drugoj vožnji pobijedio i time drži rekord za pobjedu s najvišim startnim brojem.

S odlukom o nastavku karijere, nije isključeno da Ivica Kostelić nizu svojih velikih rezultata doda još koji, više ili manje sjajan.

Izvor: Al Jazeera