Ivica Osim za AJB: Živimo u naopakim vremenima

Sturm je prije nekoliko dana, na ceremoniji u Grazu, proglasio Ivicu Osima za najznačajniju ličnost u 110-godišnjoj historiji kluba (Printscreen)

Malo u Sarajevo, malo u Grazu, Ivica Osim osmu deceniju života uglavnom provodi boreći se sa zdravstvenim problemima.

Opšte stanje 77-godišnje legende fudbala u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini je takvo da veći dio vremena provodi u snu, na terapijama i pregledima, a ono što mu ostane, posveti njegovom veličanstvu fudbalu, kojem će biti predan do posljednje sekunde života. Gleda šta god mu televizija ponudi, bila to engleska Premijer liga, ili Azijski kup.   

Tu i tamo, nekad ga neko pozove da nešto prokomentariše, izloži komadić njenu svojstvene, unikatne mudrosti, a zahvaljujući višedecenijskom fudbalskom nasljeđu koje je ostavio gdje god je kročio, njegovo ime će u mnogim krajevima svijeta još dugo izazivati najdublje poštovanje.

Možda najviše, pamtit će se u Grazu, gradu čijem je malom klubu Sturmu, u periodu od 1994. do 2002. godine pokazao izlaz iz globalne anonimnosti. Njegovo profesionalno i ljudsko liderstvo na putu ovog kluba do svjetala evropske pozornice bilo je razlog zbog kojeg ga je Sturm prije nekoliko dana, na ceremoniji u Grazu, proglasio za najznačajniju ličnost u 110-godišnjoj historiji kluba.  

„Čekaj da ti pročitam… Na nagradi piše za ‘izvanredne uspjehe u Sturmu’. A zabava kao zabava, bila je lijepa. Fino je vidjeti kada neko se potrudi i nekome pripremi takvo nešto. Nije bilo samo zbog mene, ali nema veze. Primiš priznanje, pripreme ti bistu i to je to“, rekao je skromno Osim.

‘Izradili se u procjeni’

Mnogo je razloga zbog kojih je legenda jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog fudbala izabrana za dobitnika priznanja. Specifična je ličnost, koja je, gdje god da je bila angažovana, ulazila u legendu, ne samo zbog rezultata, već zbog opšteg shvatanja života i fudbala, moralne veličine i vizionarskih pogleda zbog kojih su ga smatrali podjednako velikim filozofom kao i stručnjakom.

Prosinečki je izabrao pogrešnu zemlju, u kojoj ima previše meze

Nemoguće je razgovarati sa Ivicom Osimom, a da on povremeno ne uzvrati s pitanjima. Jednostavno, voli da je u toku. Nakon što je upitao kako je selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki i dobio odgovor da je bio podvrgnut dvjema operacijama, ali i da se oporavlja, rekao je:

„Drago mi je čuti da je bolje. Nezdravo živi. Puši, puno jede, svašta jede… A, izabrao je pogrešnu državu da dođe raditi. U Bosni ima previše meze“, rekao je u šali Osim, koji je na ovaj način želio uputiti pozdrav bh. selektoru. 

A u Sturmu, malom klubu iz Graza, uspio je napraviti više nego iko – dva naslova prvaka Austrije, jedan trofej Kupa i jedan Superkupa, no, mnogo je veći uspjeh bio što je mali grad na jugu zemlje postavio na kartu Evrope i tri sezone ga činio jednim od borilišta Lige prvaka.

„Na zabavi je ovdje bilo i igrača koji su tada bili sa mnom. Kažu da to i jeste bio najbolji period u historiji. A možda su i popili previše vina, pa se ‘izradili’ u procjeni. Bilo je lijepo, ali sam im rekao da me ne zovu svakih deset godina da dolazim po nekakve nagrade. Ne mogu ja stalno ići gore“, prepoznatljivim tonom priča nekadašnji selektor reprezentacija Jugoslavije i Japana.  

Boravak u Austriji poslužio je 77-godišnjem Osimu za nove ljekarske preglede. Previše sna i premalo kretanja doveli su do novih problema, sada sa nogama.  

„Živ sam još, dobro je, ali stalno dobijam blokade za bolove. Zato sada razmišljaju da me operišu, jer ne vrijedi stalno injekcijama gasiti bol, koja prerasta u hronični problem. Bolje ga je riješiti, a vidjet ćemo šta će ljekari odlučiti“, govori Osim.

Iako u Austriji ima ljekarski tretman kakav u BiH nikada neće imati, Ivica, ipak, poručuje da se želi vratiti.

„Što prije, to bolje. Ja volim biti u svom Sarajevu, bez obzira na sve. Vidiš ko je napredovao, ko je šta uradio, koliko se šta promijenilo…“, nastavio je Osim.

Trenera koji je taj klub 1985. godine vodio do historijskog nastupa u polufinalu Kupa UEFA-e,  zanimalo je kako ide Željezničaru, koji će u proljeće s trenerske klupe ponovo voditi njegov sin Amar.

‘Isforsirane nagrade Modriću’

„Ne znam šta bi Amaru da uzme taj posao“, rekao je Osim nakon što je saslušao kratki raport o pripremama kuba s Grbavice u Međugorju, te je nastavio:

„Nije to lako. Odlaziš iz kluba, pa se vraćaš, a svi te čekaju na ‘zicer’. Nažalost, živimo u naopakim vremenima. Nekako me stanje u Želji podsjećalo na ono od prije rata, kada je situacija bila očajna. U Beogradu, Sarajevu i u svim drugim gradovima u kojima se igralo, mirisalo je na nevolje, samo se nadam da su ove Željine nevolje prolazne. Ako ništa drugo, napravio se stadion i to mi je, nekako, najljepša stvar. Sada može dostojno ugostiti i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ako još sredimo i Koševo, a Nogometni savez BiH napravi i treći stadion, to će biti odlična stvar“.

Svaka utakmica protiv Zvezde bila je doživljaj

Govoreći o Crvenoj zvezdi, koja je ove sezone uzdrmala Evropu i u grupnoj fazi Lige prvaka savladala evropskog viceprvaka Liverpool, ali i ostala bez prolaza u narednu fazu, Osim je birao riječi.

„Zvezda je zvezda. Uvijek je bio statusni klub. Oduvijek je bilo tako – kada se spomene Zvezdino ime, sve je drugačije. Svaka utakmica protiv nje bila je doživljaj za sebe. Ako ništa, oni se moraju održavati radi svog imena i imidža. Ovaj nastup trebao bi je ohrabriti da nastavi s napretkom i ubuduće napravi i više od ovoga“, kaže Osim.

Upravo reprezentacija BiH, kaže Osim, može i treba biti pokretač bolje budućnosti za državi BiH i odnose unutar nje.

„Vidim, ide joj dobro i samo neka tako nastavi. Čim reprezentacija dobro gura, onda se mijenja i kompletna klima u državi. Mi smo potpuno potonuli, podijeljeni smo, ali fudbal nekako uspije ublažiti probleme. Kada se pobijedi, svi su sretni, bez obzira na sve. Takvi uspjesi se osjete među ljudima, samo bih volio kada bi tako počeli razmišljati i političari, da malo počnu razmišljati o širem značaju reprezentacije BiH. Neka podrže ekipu i dolaze malo češće na utakmice. Na kraju krajeva, bolje da se svađaju na utakmicama nego na sjednicama  i po televiziji“, mišljenja je Osim.

Govoreći o fudbalu u regiji, Osim se dotakao selekcije Hrvatske, koja, prema svim parametrima, iskače iz svog okruženja.

„Zovu me često iz Hrvatske, razgovaram s njima redovno i govorim im šta mislim. Hrvatska čuva svoj kvalitet, igrači su im u velikim klubovima, a imaju i puno iskustva. Oni su izrasli u silu, a uz to, postali su i medijski jaki, a danas je opšte mišljenje jako važno u fudbalu. Eto, recimo, Luka Modrić. Uzeo je sve nagrade prošle godine, a one su, prema mom mišljenju, malo isforsirane. Možda će se Hrvati naljutiti što ću ovo reći, ali šta ću im ja – za fudbal je odlično da neko iz jedne male države osvoji nagradu za najboljeg. Dobro je da se vidi da može i drugačije, da ne moraju uvijek jedni te isti fudbaleri dobijati priznanja. Luka je primjer da je može dobiti svako ko se trudi, radi i postiže dobre rezultate“, govori Osim.

‘Fudbal je kao umjetnost’

Osvrnuvši se na Ligu prvaka, koju redovno prati, Osim ju je nazvao fenomenom od takmičenja.

„Dovoljno je samo vidjeti kakva se atmosfera pravi oko utakmica. Došla je na taj nivo da se televizija izdigla iznad fudbala. Veća je obaveza kvalitetno medijski pokriti takmičenje nego ga igrati na terenu. Evo, recimo, Mohamed Salah. Tehnički izvanredan, inteligentan, lijep za gledati, a još i izgleda zanimljivo sa onom bradicom. On je medijima i javnosti atrakcija gdje god da dođe“, rekao je Osim.

Sarajevski stručnjak mnogo puta do sada je izražavao bojazan za budućnost fudbala. Ova igra odavno nije ista ona koja je mladom Ivici, dok je po grbavičkim ulicama bosonog šutao improvizovanu loptu, usmjetila život na pravi put.

„Sve postaje novac. On će promijeniti fudbal. No, mnogi zaboravljaju da fudbal nisu samo pare, već je to poput umjetnosti – ako hoćemo da je gledamo, mora biti lijepa. Zato je pitanje kako će on opstati ovakav kakav jeste. Treba ga igrati i sutra, i prekostra – za publiku i djecu. Treba se zalagati za popularnost fudbala, ali ne na današnji način – da to roditeljima bude sekiracija i žrtvovanje svega što imaju da bi njihova djeca uspjela i postala veliki fudbaleri. To je pogrešno. Fudbal trebaju voditi strast i ljubav“, poručuje Osim.

Izvor: Al Jazeera