Ivica Todorić ostaje u pritvoru

Ivica Todorić, Remetinec, Zatvor, Izručenje
Ivica Todorić u srijedu je izručen Hrvatskoj te je nakon slijetanja na zagrebački aerodrom prebačen u istražni zatvor u Remetincu (Reuters)

Na zagrebačkom Županijskom sudu završeno je ročište na kojem se odlučivalo o istražnom zatvoru za Ivicu Todorića, osnivača Agrokora koji je u srijedu navečer pritvoren nakon izručenja iz Londona, a sudac istrage je odlučio da Todorić ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu.

Pritvor Todoriću je, kako javljaju hrvatski mediji, ukinut po osnovi utjecaja na svjedoke, ali je određen istražni zatvor po osnovi opasnosti od bijega. 

Nakon ročišta Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odgovarajući na pitanja novinara, najavili su žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora.

“Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe”, rekla je Sloković.

Sudac istrage je donio odluku o produljenju istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega unatoč ponuđenoj jamčevini i svih uvjeta pod kojima je Ivica Todorić bio pušten u Engleskoj, kazala je Todorićeva braniteljica.

“Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas”, kazali su nakon ročišta Sloković i Prodanović.

‘Nedostupnost ne znači bijeg’

“Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj”, rekao je nakon ročišta Prodanović.

O žalbi obrane na odluku suca istrage Zorana Luburića izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo bi odlučivati po ubrzanoj proceduri.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne je odlučivao o dva zahtjeva u vezi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića – prijedlogu obrane da ga puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.

Istražni mu je zatvor prije bio određen zbog utjecaja na svjedoke.

“U međuvremenu je prvo stigao prijedlog obrane za ukidanjem istražnog zatvora, a nakon toga i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da mu se odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti od bijega”, kazao je poslijepodne glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, kako prenosi Hina.

Na ročištu su uz Todorića i njegove odvjetnike bili i predstavnici tužiteljstva.

Obje strane iznijijele su svoje argumente, a sucu će se moći obratiti i Todorić, pojasnio je Devčić.

Neispitan jedan svjedok koji je u Švicarskoj

Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje preko milijarde kuna (134,5 milijuna eura) iz Todorićeve bivše tvrtke Devčić je kazao da je neispitan ostao jedan svjedok “koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem”.

Upitan hoće li Todorić, u slučaju da mu istražni zatvor danas bude ukinut sa suda otići kao slobodan čovjek ili će se morati ići ‘razdužiti’ u Remetinec, Devčić je kazao da dosadašnja praksa pokazuje da “sve takve osobe odlaze natrag u Remetinec, obavljaju administrativne stvari koje su vezane uz puštanje”.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom je otišla i na Županijski sud, ranije je izjavila da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora.

“Nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega”, kazala je Sloković.

Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi jamčevinu.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić u srijedu navečer sletio je u zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” nakon što je sud u Londonu 25. listopada udovoljio hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

Todorić je odmah nakon dolaska prebačen u istražni zatvor u Remetincu.

Odbačen zahtjev za žalbu

Britanski sudac Duncan Ouseley odlučio je 25. listopada u Londonu da će osnivač Agrokora biti izručen Hrvatskoj. 

Odlukom suca Ousleyja, koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u listopadu 2017. izdalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u tzv. aferi “Agrokor”.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere, na temelju Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu 100.000 funti i mjere opreza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog nezakonitog pribavljanja milijunskog iznosa pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

U aferi “Agrokor” ukupno je 15 osumnjičenih, a istražni zatvor ranije je određen samo Ivici Todoriću, bivšem vlasniku koncerna Agrokor. 

Izvor: Agencije