Ivica Todorić: Važno je spasiti Agrokor i radna mjesta

Todorić poručuje da se o poslovanju Agrokora šire neistine (Al Jazeera)

Ivica Todorić, vlasnik posrnulog koncerna Agrokor, kazao je da bi glavni cilj trebao biti spašavanje te kompanije i svih radnih mjesta, kako bi kompanije iz sistema Agrokora nastavile uspješno poslovati.

Todorić je ovo kazao za sedmičnik Nacional, što mu je prva izjava vezana za koncern od kad je zatražio aktivaciju “Lex Agrokora”.

Todorić je rekao da, osim što je glavni cilj spasiti Agrokor i njegove uposlenike, podjednako važno i riješiti problem sa dobavljačima.

Prije nego što je uspio doći do Todorića, preko njegovih saradnika, sedmičnik je uspio saznati i šta je Todorić rekao na sastanku sa savjetnicima, prenosi Dnevnik.hr.

“O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu”, tvrdio je tada Todorić.

Nepodmirene obaveze

On je uvjeren da to može dokumentirati i kada procijeni da je došlo vrijeme, o svim detaljima bit će spreman javno progovoriti, piše Nacional.

U Agrokoru je temeljem zakona imenovana privremena uprava na čelu s povjerenikom Antom Ramljakom koji ima godinu da sredi stanje u koncernu.

Prošle sedmice objavljeno je i kako je Agrokor 31. marta imao nepodmirene obaveze u iznosu od 40,4 milijarde kuna (5,44 milijarde eura).

Državno odvjetništvo također u koncernu provodi istragu kako bi se utvrdilo je li bilo nezakonitosti u poslovanju.

Izvor: Agencije