Ivo Komšić: Politike su prolazne, BiH nije

Dan državnosti BiH se ne obilježava u bh. entitetu Republici Srpskoj (Fena)

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Događaju su prisustvovali potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, te boračkih organizacija i građani. 

“Dvadeset i peti novembar je dan naše države. To je značajan datum koji ne treba prestati proslavljati bez obzira što se u nekim dijelovima naše zemlje, u nekim našim lokalnim zajednicama ne slavi ovaj praznik. Ali u kolektivnoj svijesti naših građana širom BiH taj datum je ostao i dalje kao dan države BiH”, istakao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. 

Mlađim generacijama, kako kaže, treba govoriti da “nije bilo 25. novembra 1943. godine BiH,1974. sa onim ustavnim amandmanima ne bi dobila elemente samostalnosti koje su dobile i ostale republike”.

“To se moglo desiti 1974. samo zato što je 1943. BiH već bila ravnopravna sa ostalim republikama. Politike su prolazne, BiH nije prolazna”, poručio je Komšić.

Penzionisani major bivše JNA Salko Rizvić iz Modriče, borac od 1941. godine, svim građanima je poručio da poštuju 25. novembar 1943.

“Da ovaj datum uzmu kao datum državnosti BiH, a ne da se on djelimično slavi. Ovaj datum i odluke koje su donesene u Mrkonjić Gradu da se unesu u udžbenike škola. Da prosvjeta i omladina zna kakvi su bili Titovi partizani i borci i delegati”, istakao je Rizvić.

Podsjetio je da je tada rečeno da je BiH zemlja svih naroda na ovim prostorima.

“Mi smo stvorili modernu državu. Dali smo radnicima prava”, poručio je Rizvić.

Dan državnosti propisan je zakonom 

Dan državnosti propisan je zakonom i važi za državni nivo, rekao je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je danas, zajedno sa drugim delegacijama, posjetio šehidsko mezarje Kovači gdje je odao počast poginulim borcima BiH.

Podsjetio je kako se današnji praznik ne obilježava na prostoru cijele zemlje kako bi trebalo biti.

“Nažalost, ne obilježava se. Još uvijek u BiH postoje snage koje zbog svog odnosa prema BiH ne obilježavaju ovaj datum. Mi imamo zakon o 25. novembru kao državnom prazniku i to neobilježavanje od tih struktura nije rezultat nepostojanja zakona jer ga mi imamo, to je pitanje nepoštivanja zakona”, kazao je Džaferović.

On je, čestitajući 25. novembar svim građanima BiH, poručio kako taj dan predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji zemlje.

“Ovo je dan kada je ponovo uspostavljen kontinuitet državnosti države, kada je kazano da je BiH i muslimanska i srpska i hrvatska, svih nas koji živimo u njoj”, rekao je Džaferović.

Potvrđen kontinuitet državnosti BiH

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 72 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se u bh. entitetu Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđeni su principi jednakosti i slobode.

Bosna i Hercegovina tada je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa.

Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, piše Fena.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definisane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Izvor: Agencije