Ivo Sanader ostaje u zatvoru

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak (Pixsell)

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odlučilo da bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader ostaje u zatvoru.

Odlukom suda odbijen je prijedlog da dvije nekretnine budu priznate kao jamstvo te da se  istražni zatvor zamjeni obranom sa slobode od optužbi Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) za korupciju.

Sanaderova obrana sada ima mogućnost žaliti se Vrhovnom sudu na takvu odluku ili ponuditi novi prijedlog jamčevine.

Ročište je zakazano nakon što je obrana u ponedjeljak dopunila dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao jamstvo da Sanader neće bježati. 

Sanaderovi branitelji predložili su nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu protiv Ive Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna (1,6 milijuna eura).

O prijedlogu jamčevine odlučivat će izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu, prenosi Hina.

Odvjetnici: To je opstrukcija

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi neće smjeti napuštati svoje boravište, pravovremeno će mu biti oduzeta putovnica i sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branitelja Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Sanaderovi odvjetnici tada su izjavili novinarima da je riječ o opstrukciji jer sud traži dokaz da je Suić vlasnik čitave kuće s obzirom da u dokumentaciji stoji kako je on vlasnik dvije polovice kuće. “Konzultirat ćemo PMF [Prirodoslovno-matematički fakultet] da objasni kako dvije polovice sačinjavaju jedno cijelo”, rekli su ironično odvjetnici.

Vrhovni sud ukinuo presudu

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti USKOK-a zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i INA-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna (2,21 milijun eura) “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader je u ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo nešto manje od četiri godine, a odsad će se, prihvati li sud nekretnine kao jamčevinu, u nastavku sudskih postupaka braniti sa slobode.

Izvor: Agencije