Ivo Sanader: Vratit ću se na vlast

Sanader tvrdi da su optužnice protiv njega namještene (Pixsell)

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji šef Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader izjavio je kako će pobijediti optužbe za korupciju i zloupotrebu ovlasti i vratiti se na čelo Vlade i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Sanader, protiv kojeg se vode četiri sudska procesa za višemilionsku političku korupciju, dao je intervju belgijskom autoru Danu Alexeu, kojeg je hrvatski dnevnik Jutarnji list angažirao da napiše knjigu o bivšem premijeru, sa radnim naslovom “Hrvatski Hybris” ili “Ivo Sanader – portret jedne nacije”.

Stav Županijskog suda

Ivo Sanader neće biti vraćen u istražni zatvor ako u javnim istupima bude spominjao slučajeve u kojima je optužen ili osumnjičen, ukoliko se njegove izjave pritom ne protumače kao prisila na pravosudnog dužnosnika, što je posebno kazneno djelo, saopćio je Županijski sud u četvrtak.

Prisila na pravosudnog dužnosnika kažnjiva je novčano ili zatvorskom kaznom do šest mjeseci. Odnosi se na javne istupe optuženih u kojima se iznosi mišljenje kako bi pravosudni dužnosnik trebao postupati i kakve odluke donositi.

Iako do sada nije predviđao kakve bi odluke Sud trebao donijeti u njegovim slučajevima, osim tvrdnje da je nevin te da su sve optužnice konstruirane, Sanader je više puta komentirao svoje slučajeve ili svjedoke koji ga terete.

 

Sanader je kazao da je glavni državni advokat Mladen Bajić donio odluku za podizanje tužbe protiv njega nakon sastanka s Jadrankom Kosor, koja je naslijedila bivšeg hrvatskog premijera na čelu HDZ-a i sadašnjim stranačkim čelnikom Tomislavom Karamarkom.

‘Izmišljeni slučajevi’

“Dan nakon moje objave o povratku u politiku, predsjedništvo HDZ-a odlučilo je izbaciti me iz stranke. Istog tog dana, negdje predvečer, dogodio se susret Kosor, Bajića i Karamarka i postalo je očito kako se pripremaju podići tužbe protiv mene. I zato su izmislili ove slučajeve kako bi me uništili”, rekao je Sanader, a prenosi Jutarnji list.

“Znam da ću pobijediti na ovom procesu… Znam da ću kroz sve ovo proći neozlijeđen i da ću jednog dana ponovno voditi stranku i zemlju. Imam to u sebi. To je poziv, zvanje…”

Istražitelji su otkrili 78 bankovnih računa porodice Sanader u Hrvatskoj i Austriji  sa ukupno 1,4 miliona eura i vrijednosnih papira. Sanader je imao sedam računa.

“Ovo je velika lakrdija da sada moramo platiti ja i moja obitelj”, kazao je Sanader, te poručio protivnicima: “Pobijedit ću jer sam jači od njih. Moj problem s ovim društvom, s Hrvatskom, jest da sam bio prejak za njih, bio sam premoćan.”

USKOK je Sanadera optužio da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tokom pregovora s Hypo bankom o kreditu za hrvatske ambasade, zatražio za sebe proviziju od pet posto. Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader iskoristio ime hrvatskog iseljenika Eugena Laxe te za sebe uzeo današnjih 484.000 eura od Hypo banke.

Razočaran, ali ne i ljut

Zloupotrebu ovlasti i položaja Tužiteljstvo veže uz ratno profiterstvo, jer se radilo o ratnom periodu.

Sanader je kazao da nikad nije tražio ili primio mito, nazvavši optužnicu “krivotvorinom USKOK-a i Državnog odvjetništva”.

Državno odvjetništvo, također, tereti Sanadera u aferi HEP TLM zbog isporuka jeftine struje šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar.

Direktor HEP-a Ivan Mravak kazao je istražiteljima kako je sporni ugovor o isporuci struje Aluminiju po povlaštenoj tarifi zaključio po nalogu “vlasnika”, konkretno – Sanadera.

Vještaci tvrde da je HEP oštećen za 87,3 miliona eura.

Sanader je kazao da su, zbog teških napada tokom rata, elektrolitska postrojenja TLM Šibenik bila uništena, a bez njih se nije mogao proizvoditi aluminijum.

Kazao je da Šibenik i danas zavisi od saradnje s Aluminijumom u Mostaru, a ta praksa datira još iz vremena Jugoslavije.

Rekao je da je Aluminij Mostar jedina tvrtka u BiH koju nadziru Hrvati, te da je “u nacionalnom interesu Hrvata u BiH i domovini da etnički Hrvati u Hercegovini ostanu tamo, imaju poslove i ne budu primorani emigrirati zbog ekonomskih uvjeta”.

Sanader je dao ostavku prvog jula 2009.

“Mislio sam kako će s mojim odlaskom Hrvatskoj i Sloveniji biti lakše ponovno pokrenuti pregovore. I to se upravo i dogodilo. To je bio glavni razlog za moju ostavku”, rekao je on, te dodao da je bio umoran.

“Nisam očekivao da će odmah obrnuti činjenice i okrenuti se protiv mene. Ali čak i sada nisam ljut na njih. Samo razočaran”, kazao je Sanader.

Sanader je odlučio da ga na čelu stranke i Vlade zamijeni Jadranka Kosor. Samo pola godine kasnije izbačen je iz HDZ-a.

“U to vrijeme ona se činila kao najbolji izbor. Bez ovoga lošeg iskustva koje sam imao u međuvremenu napravio bih istu stvar. Ali gledam li na sve što mi se dogodilo nakon odlaska, naravno da ne bih počinio istu grešku”, kazao je Sanader.

Izvor: Agencije