Iz Kine kreće potraga za vanzemaljcima

Najveći svjetski radioteleskop počeo je s radom na jugozapadu Kine.

Radi se o projektu za koji Peking kaže da će pomoći čovječanstvu u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Golemi teleskop počeo je raditi oko podneva po lokalnom vremenu, kako je izvjestila kineska novinska agencija Xinhua, dodavši da će teleskop istraživati svemir i tragati za znakovima inteligentnog života.

Znanstveni mega-projekt, vrijedan 180 milijuna dolara, ime je dobio po svojim golemim dimenzijama – Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (500-metarski otvoreni sferični teleskop), ili skraćeno FAST.

Preseljeno 10.000 ljudi

Izgrađen u dolini i okružen prirodno oblikovanim krševitim brdima u zabačenom, planinskom dijelu kineske provincije Guizhou, FAST ima golemi “tanjur” veličine 30 nogometnih terena, izgrađen od 4.000 komada metalnih panela, u vrijednosti od 180 milijuna dolara.

Projekt je zahtijevao i preseljenje 10.000 ljudi koji su živjeli u blizini ove goleme građevine.

Studija izvodljivosti za ovaj teleskop izrađivana je više od 14 godina, a izgradnja je trajala više od pet godina.

Kineski državni mediji s entuzijazmom su se usmjerili na veličinu FAST-a, naglasivši da za 200 metara nadmašuje slavni Arecibo opservatorij u Puerto Ricu, koji je, s promjerom od 305 metara, bio najveći svjetski teleskop od 1960. godine do srpnja ove godine, kada je završena izgradnja ovoga u Kini.

Istraživači Nacionalnog astronomskog opservatorija Kineske akademije znanosti kažu da je FAST toliko osjetljiv pri detektiranju signala iz svemira da nudi daleko veće mogućnosti znanstvenicima da detektiraju života na drugim planetama i u drugim galaksijama.

“Potencijal FAST-a da otkrije izvanzemaljske civilizacije bit će pet do deset puta veći od do sada postojeće opreme, jer je osposobljen ‘vidjeti’ udaljenija i tamnija područja”, rekao je kineskoj agenciji Peng Bo s NAO-a u srpnju, nakon što je teleskop izgrađen.

Očekuje se da će FAST pozicionirati Kinu kao globalnog lidera u radioteleskopskom istraživanju dubokog svemira za idućih 10 ili 20 godina.

Velike ambicije

Kineski svemirski program je prioritet predsjednika Xi Jinpinga, čija je namjera da od svoje zemlje stvori svemirsku velesilu.

Ambicije Pekinga uključuju slanje čovjeka na Mjesec do 2036. godine i izgradnju vlastite svemirske stanice – na kojoj se već radi – do 2022. godine.

Kineski svemirski rover “Jade Rabbit” sletio je na Mjesec 2013. godine, i to je bilo prvo takvo slijetanje na Zemljin satelit od 1976. godine.

Kina inzistira na tome da je njezin program za miroljubive svrhe.

Američka obrambena administracija istaknula je rastuće svemirske kapacitete Pekinga i, odvojeno od ambicija za civilne svrhe, kinesko testiranje protusatelitskih projektila.

Izvor: Al Jazeera i agencije