Iz trgovina povučeno 42,7 tona starog mesa

Salmonela je do sada otkrivena u piletini, pačetini i ćevapčićima s teletinom (Ilustracija)

Veterinarska inspekcija Hrvatske potvrdila je kako je u 10 proizvodnih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance pronađeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja, bez propisane dokumentacije ili smrznuto pred sam kraj roka trajanja.

To je meso odmah neškodljivo uklonjeno, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede pod čijom je ingerencijom Veterinarska inspekcija.

Navedeno je i kako u određenom broju objekata službene kontrole još traju.

“Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih 10 objekata”, potvrdila je Veterinarska inspekcija.

Istovremeno, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio je da će ubuduće češće rotirati mjesno nadležne inspektore radi njihove osobne zaštite, ali i zaštite cijelog sustava sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj, a sve u cilju postizanja što boljih efekata u nadzoru tržišta.

Potrošači postali oprezniji

Veterinarska inspekcija provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola, označavanje proizvoda itd.

“Kod slučajeva kada subjekti u poslovanju s hranom nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja – hrana je neškodljivo uklonjena”, navodi Veterinarska inspekcija.

Nakon što je u posljednje vrijeme u jajima, mesu i siru na policama trgovina u Hrvatskoj pronađena salmonela, veterinarska inspekcija na terenu pojačano nadzire kvalitetu hrane.

Potrošači su oprezniji, a ministar Tolušić najavio je i strožija pravila za uvoz mesa jer je salmonela do sada otkrivena u piletini, pačetini i ćevapčićima s teletinom.

Na terenu je najmanje 200 veterinarskih inspektora, potvrdili su odgovorni, a naglasak je na uvoznom mesu, koje se pokazalo rizičnijim nego domaće.

Samo ove godine među 4.242 provedene kontrole hrane, u 1.714 slučajeva veterinarska inspekcija pronašla je zdravstvene nepravilnosti, a 67 uzoraka bilo je pozitivno na salmonelu.

Izvor: Al Jazeera i agencije