Iza britanske odluke – antimuslimansko raspoloženje

Iza odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju stoji, između ostalog, i rasizam te antimuslimansko raspoloženje, tvrde učesnici sarajevskog Evropskog samita o islamofobiji. Organizatori samita su istanbulska općina Umranije i turski Fond za promociju, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Arzu Merali je šokirana Brexitom. Britanska aktivistica indijskih korijena u Sarajevu sudjeluje na skupu o islamofobiji. Upravo u islamofobiji vidi dobar dio razloga za odluku Britanaca.

“Za mnoge je ljude ovo legalizacija i širenje otrovnog okruženja mržnje. Ono je, prije svega, antimuslimansko. I kad pogledamo na taj proces, motivi, ne svih, ali velikog braja glasača, povezani su s rasizmom, s atimigrantskim i antimuslimanskim raspoloženjem”, kaže Arzu Merali iz Islamske komisije za ljudska prava iz Londona.

Izazov je sada na drugim evropskim zemljama u kojima jača desnica te, zbog izbjeglica i oružane grupe Islamska država Irak i Levant, raste islamofobija.

Preporuke za evropske političare

“Nije riječ samo o Engleskoj, jer su slična razmišljanja posvuda u Evropi. Hvataju korijenje u Francuskoj, Holandiji, Beligiji, Austriji… Jedna od prvih reakcija koje smo imali u Holandiji je ona Geerta Wildersa, vođe islamofobične Narodnjačke stranke, da će, ako bude predsjednik, organizirati isti referendum”, kaže Ineke van der Valk, profesorica univerziteta u Amsterdamu.

Učesnici konferencije u Sarajevu planiraju izraditi preporuke za evropske političare kad je riječ o odnosu prema islamu i muslimanima.

“Političari trebaju pažljivije birati riječi. Oni su na sceni, često su primjer za mase. I mediji bi morali biti odgovorniji. U Belgiji je uobičajeno vidjeti islamofobične naslovnice, koje se objavljuju bez dodatnog preispitivanja i suprotstavljenih stavova”, rekla je Amina Easat-Daas, analitičarka iz Brisela.

Tu je i druga strana složene evropske stvarnosti, upozorava kanadski profesor, koji, zbog čeških korijena, ima i dodatni ugao gledanja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera