Iza Šešelja su ostajali zločini i leševi

Mreža srpskih jedinica je zajednička radila na etničkom čišćenju Hrvatske i Bosne i Hercegovine (AFP)

Vođa srpskih radikala i optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici ostavili su za sobom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini trag zločina u nastojanju da etnički očiste dijelove dviju zemalja, kako bi se ta područja priključila jedinstvenoj srpskoj državi, izjavila je u utorak pred Haškim tribunalom (ICTY) tužiteljica Lisa Biersay.

“Gdje su išli šešeljevci – činjeni su zločini, gdje su išli četnički vojvode – činjeni su zločini”, kazala je ona drugog dana izvođenja završnih riječi na suđenju Šešelju, u kojima je iznosila pregled dokaza koji povezuju Šešelja sa zločinima za koje ga tereti optužnica.

Šešelj je potpirivao ne samo svoje sljedbenike, koji su bili ustrojeni kao četnička vojska, nego je svojim huškačkim govorima potpirivao i druge na činjenje zločina.

Činjenica da je upućivao svoje dobrovoljce, kojih je bilo oko 30.000, u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu poništava njegove tvrdnje da je bio tek politička figura, istaknula je tužiteljica, navodeći dokaze koji povezuju Šešeljeve dobrovoljce s nizom zločina – od ubistva hrvatskih policajaca u Borovu Selu do pokolja na Ovčari.

Šešelj je potpirivao ne samo svoje sljedbenike, koji su bili ustrojeni kao četnička vojska, nego je svojim huškačkim govorima potpirivao i druge na činjenje zločina.

U sudnici su se ponovno čuli njegovi govori od Vukovara do Voćina, kojima poziva na “proterivanje i ubijanje ustaša, jer je to srpska teritorija”.

Iako nije operativno zapovijedao dobrovoljcima, Šešelj je, kao „četnički vojvoda“, nad njima imao velik utjecaj te ih je upućivao na određene lokacije, imenovao, sam ili preko ratnog štaba Srpske radikalne stranke (SRS), zapovjednike četničkih jedinica, dijelio odličja i činove.

Udruženi zločinački pothvat

“Od početka kampanje progona optuženi je bio itekako svjestan da daje znatan doprinos udruženom zločinačkom pothvatu… optuženi je znao kakav utjecaj ima… znao je na osnovi reakcija mase i zato nikad nije prestao koristiti svoju propagandu mržnje, i to nije prestao do danas”, kazala je tužiteljica Biersay, poručivši da je širenjem mržnje neumorno promovirao uspostavu etnički čistih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Šešelj odgovara za teške ratne zločine

Šešelj je poticao na zločine, to se dokazalo izvan razumne sumnje, i sad je došlo vrijeme da odgovara, poručila je Biersay.

Tužitelji su u završnim riječima pregledom dokaza oslikali mrežu srpskih jedinica, koje su činile lokalne srpske snage, dobrovoljačke jedinice, među kojima i Šešeljeve, jedinice koje je upućivala Srbija te bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA), a koje su zajednički radile na etničkom čišćenju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Ulrich Muessemeyer opisao je kako je cilj udruženog zločinačkog pothvata provođen po istom obrascu – naoružavanje i obuka lokalnog stanovništva, dolazak paravojnih jedinica iz Srbije, preuzimanje vlasti, a potom su srpske snage činile zločine, koji su uključivali ubistva, zatočenja, zlostavljanje i razaranje vjerskih objekata – katoličkih crkava u Hrvatkoj te džamija i katoličkih crkava u Bosni i Hercegovini.

Taj obrazac najprije je korišten u Hrvatskoj – u Vukovaru i Voćinu, a potom u Bosni i Hercegovini, na području Bijeljine, Bosanskog Šamca i Brčkog.

Šešelj se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio etnički očistiti dijelove Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine i pripojiti ih jedinstvenoj srpskoj državi.

Nemilosrdno uništavanje života

Šešelj je u progonu od 1991. do 1993. godine sudjelovao osobno huškačkim govorima, kojima je poticao na zločine, te upućivanjem dobrovoljaca, koji su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini činili zločine, a koje je na to poticao.

Tužiteljica Rachel Hochhauser, koja je govorila o zločinima počinjenim u Vukovaru, kazala je da su srpske snage, uključujući i šešeljevce, “nemilosrdno uništavale život u Vukovaru”, jer su pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, među kojima i Šešelj, smatrali da Vukovar ima stratešku važnost za ostvarenje njihova zajedničkog cilja.

Šešelj se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio etnički očistiti dijelove Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine i pripojiti ih jedinstvenoj srpskoj državi.

Šešelj je izjavio, podsjetila je tužiteljica, da je Vukovar za njega “Srbija, kao i Beograd”, opisujući ga kao “najjače ustaško uporište”.

U sudnici se čula i snimka jednog od zapovjednika bivše JNA u Vukovaru Veselina Šljivančanina, koji je govorio o “sjajnoj saradnji” sa Šešeljevim dobrovoljcima u “razbijanju”hrvatskih snaga.

Šešelj je obilazio front u Vukovaru i njegovi govori u tom gradu i okolici bili su puni mržnje i nasilja i utjecali su na sve koji su ga slušali, a ne samo na njegove dobrovoljce, kazala je tužiteljica, ističući da su izvedeni dokazi da su njegovi dobrovoljci otvoreno ubijali nenaoružane Hrvate u Vukovaru i okolici jer nisu imali vremena odvesti ih u sabirni centar u Veleprometu.

Te zločine činili su bez ikakvog straha da će ih optuženi kazniti, kazala je tužiteljica, podsjećajući sudije na dokaze da su Šešeljevi dobrovoljci, pod vodstvom Milana Lančužanina Kamenog, na Ovčari sudjelovali i u mučenjima u hangaru i u ubistvima.

“Optuženi je povezan s fizičkim izvršiteljima tih zločina… i trud koji je uložio u završnom podnesku da se od njih distancira izniman je… ali tim tvrdnjama nedostaje vjerodostojnost”, poručila je tužiteljica.

Izvor: Agencije