Izabrana prijelazna vlada, opozicija napustila Sobranje

Premijer Nikola Gruevski je deponirao svoju ostavku predsjedniku Sobranja 14. januara (Al Jazeera)

Makedonska skupština je sa 72 glasa za, devet suzdržanih i nijednim glasom protiv, izabralo novu prijelaznu vladu na čelu sa Emilom Dimitrijevim. Opozicija je prije glasanja izašla iz sale.

“Građani su ti koji odlučuju, a mi trebamo i dalje raditi za njih, za našu zemlju Makedoniju i zajedničku budućnost. Imamo odgovornost pred građanima. Nećemo odstupiti u ovakvim složenim vremenima. Nastavit ćemo odgovorno, dostojanstveno, s časnim namjerama, i u interesu građana Makedonija”, kazao je Dimitrijev.

Imenovanje privremene vlade uslijedilo je nekoliko sati nakon što je koalicija “Za bolju Makedoniju”, sastavljena od vladajućeg VMRO-DPMNE i albanskog DUI-ja najavila da Makedonija ide na prijevremene parlamentarne izbore 24. aprila.

Vladajuće stranke predložile su raspuštanje parlamenta krajem februara.

Skupština Makedonije konstatirala je ranije ostavku premijera Nikole Gruevskog, čime je prestao mandat cijelog vladinog kabineta.

Predsjednik države mandat za sastav tehničke vlade dao je Emilu Dimitrijevu, bivšem generalnom sekretaru VMRO-DPMNE.

“Danas vam, poštovani građani, s ponosom saopćavam da je naša država krenula odlučno dovesti do kraja političku krizu i hrabro napredovati ka budućnosti. Ovo započinje izborima 24. aprila. Čvrsto stajanje iza izbora, koje su dogovorile sve partije u Pržinu, predstavlja reafirmaciju naše vjere u demokratiju”, kazao je Gruevski.

Posredovanje međunarodne zajednice

Aprilski datum za održavanje izbora utvrđen je još ljetos dogovorom postignutim uz posredovanje međunarodne zajednice.

“S najboljom namjerom objasnili smo sve opcije kako bi se što prije okončala kriza. Jedino rješenje je provođenje izbora, koji će se održati 24. aprila. Taj datum stoji u zajedničkom dogovoru, i trebaju ga ispoštovati sve potpisnice”, izjavio je Ali Ahmeti, predsjednik DUI-a.

Međutim, opozicioni Socijaldemokratski savez traži odlaganje izbora zbog, kako kažu, neprovedenih reformi koje treba da osiguraju fer i demokratske izbore, i koje su bile dogovorene istim dokumentom. 

“Nepročišćeni birački spisak i medijski mrak Nikola Gruevski i VMRO DPMNE žele iskoristiti za spas svoje kože, zato što nisu ispunili ključne obaveze Dogovora iz Pržina. Za SDSM nisu prihvatljivi izbori bez slobodnih medija i bez pročišćenog biračkog spiska i na takvim izborima nećemo učestvovati”, istakao je Goran Sugareski, član SDSM-a.

Glasanje za tehničku vladu

Nakon imenovanja mandatara Dimitrijeva makedonski parlament trebao je da glasa za tehničku vladu koja će pripremiti vanredne izbore.

Premijer Nikola Gruevski je deponirao svoju ostavku predsjedniku Sobranja 14. januara, uz uvjet da može biti aktivirana 100 dana prije vanrednih parlamentarnih izbora. On nije iskoristio pravo da obrazloži ostavku, o čemu je obavijestio predsjednika Sobranja.

Vanredni parlamentarni izbori su bili dogovoreni da se održe 24. aprila, takozvanim Dogovora iz Pržina, ali opozicioni SDSM smatra da izbori ne mogu da se održe zato što i dalje postoje sumnje da će biti fer i demokratski. Zbog takvog razvoja  događaja, vrh SDSM zakazao je hitni sastanak.

U nedjelju su nastavljeni pregovori radnih grupa četiri najveće političke stranke o sprovođenju dogovora iz Pržina, na kojem ih je predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski obavijestio da vanredni izbori u Makedoniji tehnički mogu da se sprovedu 24. aprila, ali da do tada ne može da se obavi temeljna provjera biračkog spiska.

Politička kriza u Makedoniji traje od polovine 2014. kada je SDSM odbio da uđe u parlament tvrdeći da je VMRO DPMNE lažirala izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije