Izaslanik UN-a: Odluka RS-a o Srebrenici je korak unazad za BiH

Skupština RS-a, RS, Skupština
Adam Dieng je ocijenio da će takva odluka bosanskih Srba pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. oktobra (Al Jazeera)

Izaslanik Ujedinjenih naroda zadužen za prevenciju genocida smatra da je odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska da odbaci izvješće Komisije o Srebrenici iz 2004. godine, kojim se priznaje masakr nad tisućama bosanskih muslimana, korak unazad za Bosnu i Hercegovinu.

Savjetnik UN-a Adam Dieng ocijenio je da odluka parlamenta RS-a potkopava vladavinu prava te nacionalne i međunarodne napore da se postigne pravda za žrtve svih nacionalnosti tijekom rata u Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug agenciju AP.

On je ocijenio da će takva odluka bosanskih Srba pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. listopada.

NSRS traži formiranje nove komisije

U izvješću Komisije o Srebrenici iz 2004. godine navodi se da je između 7.000 i 8.000 bosanskih muslimana nestalo iz tog mjesta 1995. godine te da su pobijeni.

Agencija AP dodaje i da su dva međunarodna suda utvrdila da se u Srebrenici dogodio zločin genocida.

Narodna skupština RS-a je u utorak zatražila od entitetske Vlade da stavi izvan snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila cjelokupnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Sjedinjene Američke Države su ranije optužile RS za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojem se odgovornost za pokolj više tisuća Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

SAD: Korak u pogrešnom smjeru

Američki State Department priopćio je kako izvješće Vlade RS-a iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak prema pomirenju.

“Sjednica parlamenta RS-a održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, navedeno je u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana RS-a preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani”, piše u priopćenju.

Izvor: Agencije