Izaslanik UN-a traži istragu o ubistvu civila u Gazi

Tokom 50 dana rata ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 djece (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda pozvao je Izrael da istraži ubistvo više od 1.500 palestinskih civila, uključujući trećinu djece, tokom rata u Pojasu Gaze prošlog ljeta i da rezultate istrage objavi.

Makarim Wibisono, bivši ambasador Indonezije pri UN-u, objavio je prvi izvještaj Vijeća za ljudska prava UN-a od kako je postao specijalni izvjestilac za ljudska prava na palestinskim teritorijama prošlog juna.

Državni sekretar SAD-a John Kerry optužio je u ponedjeljak to tijelo da je opsjednuto optužbama protiv Izraela i da će njegova zemlja braniti Izrael protiv nastojanja da se izolira, podsjeća Reuters.

Većina žrtava porodice

Tokom 50 dana rata ubijeno je 2.256 Palestinaca, od toga 1.563 civila i 538 djece.

Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika i petero civila, rekao je Wibisono.

“Oštra razlika u broju žrtava na dvije strane oslikava iskrivljenu ravnotežu snaga i nesrazmjernu cijenu koju su podnijeli palestinski civili, podstiče pitanja da li se Izrael pridržavao međunarodnog prava i principa razlikovanja, proporcionalnosti i predostrožnosti”, kazao je on.

Većina civilnih žrtava “nisu bili jednostavno slučajni prolaznici na ulici na pogrešnom mjestu u pogrešno vreme”, istakao je, dodavši: “Većina žrtava su bile porodice ubijene u raketnim udarima na njihove vlastite domove, obično noću.”

On je intervjuirao žrtve u Amanu i Kairu i svjedoke u Gazi putem video linka, jer mu Izrael nije dopustio da tamo ide, prenosi agencija Tanjug.

Nove žrtve od mina

Odvojeni izvještaj o ratnim zločinima koje su počinile obje strane izdat će uskoro komisija UN-a za istragu.

Predsedjavajući te komisije dao je ostavku prošlog mjeseca.

U Gazi u međuvremenu ima novih žrtava u eksplozijama mina zaostalih od rata.

Wibisono je rekao da se oko 7.000 naprava treba deaktivirati.

Blizu 100.000 ljudi je raseljeno, a oko 450.000 nema dovod vode.

Izvor: Agencije