Izazovi za SAD i saveznike na sjeveru Afrike

Francuska i SAD mjesecima su se „udvarali“ Alžiru ne bi li osigurao podršku međunarodnim naporima za istjerivanje militanata sa sjevera Malija (AP)

Krvavi ishod talačke krize u Alžiru ukazao je na šire izazove s kojima se Sjedinjene Američke Države i saveznici suočavaju „u borbi s terorističkim ćelijama, koje su našle utočište širom sjeverne Afrike“, piše The New York Times, a prenosi agencija Hina.

Francuska i SAD mjesecima su se „udvarali“ Alžiru ne bi li osigurao podršku međunarodnim naporima za istjerivanje militanata sa sjevera Malija.

No napredak boraca s juga, zbog kojeg je Vlada u Bamaku zatražila pomoć zvaničnog Pariza, kao i otmica radnika na plinskom postrojenju u Sahari, iznenadili su Washington i izazvali pozive Bijele kuće na oštriji odgovor teroristima u toj regiji.

„Obračunavajući se s pobunjenicima i otmičarima, zapadne sile, zapravo, imaju posla s multinacionalnim bandama, koje su sposobne razmjerno lako prelaziti propusne granice između afričkih država“, navodi američki list.

„A te ćelije mogu birati između brojnih ciljeva. Regija je bogata naftom, plinom, uranom i drugim međunarodnim poslovnim poduhvatima, koji jasno predstavljaju zapadne interese koji su u nekim slučajevima jako slabo branjeni.“

Osim toga, imajući u vidu da su SAD i Velika Britanija neskloni slanju svojih vojnika u Mali i da Francuska želi izbjeći neograničeni angažman u toj državi, zapadne države moraju se osloniti na vojne snage lokalnih država koje nisu uvijek sklone poslušati savjete izvana.

Promišljena strategija

Rudolph Atallah, bivši zvaničnik Pentagona, zadužen za borbu protiv terorizma, kaže da je glavna terorstička skupina u regiji, Al-Kaida islamskog Magreba, postupno proširila svoju mrežu preko granica afričkih država.

„Da bi se mreža uništila, SAD s afričkim i evropskim saveznicima treba dobro promišljenu regionalnu strategiju“, rekao je Atallah.

Tu će strategiju biti teško provesti, imajući u vidu one koji bi u nju trebali biti uključeni.

Alžir ima sposobnu i jaku vojsku, ali nije naročito spreman sarađivati s SAD-om ili svojim susjedima.

Nova libijska vojska želi saradnju, ali nema kapacitete, dok Mali, također, oskudijeva vojnim sredstvima i bilo kakvo održivo rješenje mora biti usklađeno s međunarodnom politikom.

Početna američka i francuska strategija bila je održavati u regiji sukob niskog intenziteta, istovremeno uvježbavajući afričke vojnike koji bi bili poslani u Mali u borbu protiv boraca povezanih s Al-Kaidom.

No, ofanziva pobunjenika u Maliju i napad u Alžiru pokazali su da su te grupe sposobne ratovati na širem teritoriju, kao i da imaju potencijal za ofanzivne akcije, piše The New York Times.

Izvor: Agencije