Izbjegli Srbi traže dvojno državljanstvo

Koalicija ističe da novi zakon o prebivalištu predstavlja legalizaciju hrvatske politike 'brisanja Srba iz evidencije o prebivalištu' (Pixsell)

Koalicija izbjegličkih udruženja u Srbiji predložit će da Vlade Srbije i Hrvatske počnu pregovore o zaključenju sporazuma o dvojnom državljanstvu za izbjegle iz Hrvatske, saopćila je u Beogradu ta koalicija.

Kako se navodi u saopćenju izbjegličkih udruženja, “dvojno državljanstvo predstavlja sredstvo zaštite stečenih ljudskih prava izbjeglih i drugih oštećenih građana”, u skladu sa načelima utvrđenim Evropskom konvencijom o državljanstvu i drugim standardima međunarodnog prava.

Novi Zakon o prebivalištu, koji je Hrvatska usvojila u decembru 2012, kaže se u saopćenju, predstavlja “legaliziranje politike brisanja Srba iz evidencije o prebivalištu”.

Problem evidencije o prebivalištu

“Jedan od temelja bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kome se jasno kaže da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine, a svi ugovori skopljeni za vrijeme rata pod pritiscima bit će proglašeni ništavnim”, navodi predsjednik Koalicije Miodrag Linta.

Koalicija ističe da novi Zakon o prebivalištu predstavlja legalizaciju hrvatske politike brisanja Srba iz evidencije o prebivalištu.

“Naime, i u prethodnom periodu županijske policijske uprave su na nezakonit način izdale velik broj rješenja o brisanju Srba iz evidencije o prebivalištu. Time je hrvatska policija kršila tadašnji Zakon o prebivalištu i boravištu, gde je bilo predviđeno brisanje iz prebivališta samo na lični zahtjev”, istakao je Linta.

Istovremeno, kako je dodao, hrvatska policija nije brisala iz evidencije o prebivalištu doseljene Hrvate, iako gotovo svi imaju prebivalište i u BiH.

Izvor: Agencije