Izbjegli suniti žrtve borbe protiv ISIL-a

Ogromno nepovjerenje između šiita, sunita i Kurda vlada zbog sukoba u Iraku, pa su se u borbama protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) sunitske izbjeglice našle u središtu sukoba.

Sonayu Anwaru jedini prihod je pomoć koju već dulje vrijeme prima od države, ali posljednja četiri mjeseca nije dobio ništa. Zbog sukoba u Iraku, morao je napustiti svoj dom i sad smatra kako nema puno nade, jer vjeruje da država više ne postoji.

Njegova obitelj izbjegla je iz grada Suleiman Bega, u pokrajini Salahuddin, zbog borbi između iračkih snaga i pripadnika ISIL-a. Kad su prije nekoliko tjedana borci ISIL-a protjerani, umjesto njih su stigle šiitske milicije.

“Što radi Vlada? Ona mora pronaći rješenje. Gdje sada da idemo? Naši domovi su uništeni, a to područje kontroliraju šiitske milicije”, požalio se Anwar.

Mnogi stanovnici grada Suleiman Bega utočište su pronašli na sjeveru, u Kirkuku, ali čak ni tu se ne osjećaju sigurno. Na području pod kontrolom Kurda na iračke sunite se gleda s nepovjerenjem. Optužuju ih za suradnju s ISIL-om, a u isto su vrijeme, kako kažu, na meti šiitskih oružanih skupina.

Traže službene trupe

“Šiitske milicije ne žele nam omogućiti povratak u sela. Opljačkali su i popalili naše domove. Strah nas je vratiti se”, kaže izbjeglica Amir Hussein.

Iračka Vlada odbija te odrede nazvati milicijama, jer ih smatra dobrovoljcima koji su se priključili borbi protiv ISIL-a, ili čak dijelom iračke vojske kojom dominiraju šiiti. Vladini dužnosnici insistiraju na tome da ti tzv. dobrovoljci nastave podržavati vojsku i policiju sve dok same ne budu u mogućnosti osigurati mir na tim područjima.

Za mnoge sunite, poput Saera al-Baityja, njihovo prisustvo predstavlja podjelu zemlje. Smatra da Vlada mora dozvoliti povratak na posao blizu 700 policajaca u Suleiman Beg nakon povlačenja ISIL-a.

“Ljudi su žrtve tih milicija. Želimo vidjeti snage koje će nas zaštititi. Tražimo od Vlade da pošalje službene trupe”, kaže Al-Baity.

U zemlji s dugom povijesti vjerskih sukoba, Iračani sve više gube povjerenje jedni u druge i sigurnost je jedino što žele. Za sada ne postoji niti jedan autoritet koji bi bio predstavnik svih iračkih frakcija i koji bi održao jedinstvo zemlje.

Izvor: Al Jazeera