Izbjeglice ilegalno prelaze u Mađarsku

Najmanje 600 izbjeglica zateklo se u prihvatnom centru u Preševu, na jugu Srbije, nakon zatvaranja granica na balkanskoj ruti. Međutim, taj broj u posljednjih mjesec dana je prepolovljen, jer iz Preševa izbjeglice ilegalno odlaze prema Mađarskoj.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović posjetio je izbjeglice u Preševu koje se i dalje nadaju, čekaju i vjeruju da će granice jednog dana ponovno biti otvorene.

Izbjeglice, uglavnom iz Afganistana, u preševskom prihvatnom centru su od zatvaranja balkanske rute.

“Pobjegli smo prvo u Iran, zatim u Tursku, pa u Grčku, Makedoniju i stigli ovdje. Prije dva mjeseca smo otišli na granicu s Hrvatskom gdje su nas odbili i vratili. Od tada se raspitujemo kod raznih organizacija, diskutiramo što je najbolje za nas i svi nam kažu da je najbolje ostati ovdje i čekati . Kažu i da Europska unija raspravlja o našoj situaciji i ja stvarno ne znam šta da radimo”, žali se Javid iz Afganistana.

Dok čekaju, kako kažu, odluku šta će biti s njima, u kampu u Preševu organizirani su im sati engleskog jezika i sportske aktivnosti. No, to nije ono što oni žele.

“U Srbiji smo već dva mjeseca i nitko ne donosi odluku što će biti s nama. Zašto moramo ostati ovdje? Zašto nam ne otvore granice?”, pita Afganistanac Ahmed.

Nisu čekali dogovore

Pojedine izbjeglice nisu čekale na odgovore i dogovore o granicama.

“Iako su granice na balkanskoj ruti zatvorene, broj izbeglica u preševskom prihvatnom centru stalno se smanjuje. Jedini način za njihov odlazak odavde je da ilegalno pređu granicu uz pomoć krijumčara”, javio je Kosanović.

Od 680 izbjeglica, po zatvaranju granica u Preševu je ostalo njih 300-ak. Većina je, kažu, potražila druge načine za nastavak puta.

“Broj je smanjen zbog toga što su ljudi kod nas, makar u ovom kampu, malo slobodniji, mogu da izlaze. Onda oni nađu neki drugi put da odu odavde, ali uslovi unutar kampa do sada su OK i borimo se da budu još bolji”, ukazuje Valon Arifi, koordinator volontera u Preševu.

Službeno, u Preševu nema potvrda da izbjeglice iz tamošnjeg kampa plaćaju krijumčarima za odlazak ka Zapadu. O tome za sada govore samo oni koji još borave u tom centru za prihvat.

“Prošle i pretprošle noći većina Sirijaca i Iračana je pobjegla odavde i otišla na srpsko-mađarsku granicu. Ilegalno su prešli granicu. Neki kažu da će im tamo uzeti otiske, pa ih pustiti da idu u Njemačku i Austriju, ali da će ih odatle vratiti za Mađarsku. Sada većina Afganistanaca razmišlja o cijeloj situaciji i šta je najbolje da uradimo”, napominje Javid.

“Kad bih imao dovoljno novca, otišao bih odavde uz pomoć krijumčara. Ne možemo ostati tu. Želimo graditi našu budućnost, ali ne ovdje”, dodaje Ahmed.

Međutim, tamo gdje žele nisu dobrodošli. Put preko Balkana je presiječen, Zapad postaje sve dalji kako vrijeme prolazi, a krijumčari ljudima sve bliža opcija za napuštanje mjesta poput prihvatnog centra u Preševu.

Izvor: Al Jazeera