Izbjeglice iz Kobanija u turskim zatvorima

Procjenjuje se da je 200.000 osoba pobjeglo iz Kobanija i okolnih mjesta. Ipak, nisu svi koji su prešli granicu s Turskom u toj zemlji našli utočište.

Neki stanovnici Kobanija koji su pobjegli zbog napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prema Kobaniju i potražili spas u Turskoj – sada su se našli u turskom pritvoru.

Ispred zgrade, članovi porodica danima traže informacije.

“Turska policija uhapsila je mog supruga na granici. Uveli su ih u autobus i ostavili ovdje. Od tada je prošlo 11 dana. Čekam sa djecom da ga puste. Sve sam izgubila. Nemam novca da ih prehranim. Spavam u parku i čekam da suprug izađe”, kaže Salwa Aboud, izbjeglica iz Kobanija.

“Načelnik policije nam kaže da je pritvoreno 260 osoba. Razlog je to što vlasti ovdje vjeruju da su te osobe povezane sa Kurdskom narodnom odbranom, grupom koju Turska smatra sirijskim ogrankom PKK-a, koju je proglasila terorističkom organizacijom”, izvještava reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker.

Ugrožen mirovni proces

Nakon 30-godišnje pobune, Radnička partija Kurdistana (PKK) i Turska pristali su na pokretanje mirovnog procesa, ali bitka za Kobani mogla bi ga ugroziti.

Ekipa Al Jazeere uspjela je telefonom razgovarati s jednim od pritvorenih.

“Turske vlasti se pretvaraju da se bore protiv ISIL-a i da su protiv terorizma. Zašto nas onda optužuju da pripadamo Kurdskoj narodnoj odbrani? Ta grupa se, koliko znam, bori protiv ISIL-a i terorizma. Dakle, nema konkretnih optužbi protiv civila, samo nas pitaju zašto smo se tako kasno evakuisali iz Kobanija”, kazao je Perwer Mohamad Ali, kurdski novinar.

Štrajk glađu

Članovi porodica ispred zatvora tvrde da su svi pritvoreni civili koji su napustili Kobani kad im je Kurdska narodna odbrana rekla da u gradu više nije sigurno.

Fatma čeka oslobađanje kćerke tinejdžerke, koja je zadržana na granici.

“Ne razumijem – borimo li se protiv ISIL-a ili Turske? Turska se bori protiv nas posredstvom ISIL-a. Moja kćerka je još dijete. Kakvi su to ljudi?” pita se Fatma Misto, izbjeglica iz Kobanija.

Mnogi u pritvoru počeli su štrajk glađu. Tvrde da je to jedini oblik pritiska koji mogu izvršiti, te da su žrtve nepravde i ponižavanja – prisiljeni da napuste domove zbog napredovanja ISIL-a, a sada optuženi da su dio grupe koja samo pokušava zaštititi vlastiti narod.

Izvor: Al Jazeera