Izbjeglice iz Malija jedva preživljavaju

U glavnom gradu Mauritanije živi više od 10.000 Arapa i Tuarega koji su izbjegli iz Malija. Pobjegli su od sukoba u samoproglašenoj državi Azawad, gdje se seperatisti bore protiv Vladinih snaga Malija. 

Izbjeglice se žale da im međunarodne i lokalne humanitarne organizacija ne pomažu dovoljno.

Amanga je pobjegao iz malijskog grada Timbuktua. Živi u improvizovanom šatoru u Nouakchottu, glavnom gradu Mauritanije. Svoje slobodno vrijeme provodi podučavajući djecu učenju Kur'ana.

“Zbog stalnih sukoba u Maliju, ne možemo se vratiti kućama. Razasuti smo po brojnim državama. Život je ovdje veoma težak. Živimo u krajnje lošim uvjetima”, kaže on.

Decenijska borba za nezavisnu državu

Većina arapskih i tuareških izbjeglica u Mauritaniju je stigla prije tri godine, u jeku najžešćih sukoba. Budući da uglavnom nisu obrazovani, u Nouakchottu za njih nema posla.

Stoga su stotine prisiljene na ulicama ovog grada prositi ili raditi slabo plaćene poslove. Kažu da ih lokalne i međunarodne humanitarne organizacije u potpunosti ignorišu. 

“Mauritanci nas smatraju svojom braćom. No, UNHCR nam nije dao ništa. Kažu da se moramo iseliti u izbjeglički kamp Mbera”, kaže Nina Intallou iz Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada.

Tuarezi su posebna etnička grupa koja naseljava područja Alžira, Malija, Mauritanije, Nigera i Burkine Faso. Već decenijama se bore za svoju nezavisnu državu koju nazivaju Azawad.

Godine 2012. proglasili su nezavisnost u Maliju, ali ih niko nije priznao. Od tada do danas, deseci hiljada Tuarega i Arapa izbjegli su u susjedne zemlje.

Izvor: Al Jazeera