Izbjeglice iz Sirije u Đevđeliji: Rat će trajati decenijama

Prema Beogradu je u petak ujutro krenulo još blizu 1.300 izbjeglica sa područja Makedonije. Do kraja dana očekuje se da će s prelaza Đevđelija, između Makedonije i Grčke, još 1.500 izbjeglica krenuti vozovima ka Srbiji. Po dolasku u Makedoniju, smještaju se u prihvatni kamp, gdje im je osigurana hrana i voda. Sa grčko-makedonske granice izvještava reporterka Al Jazeere, Milka Smilevska.

Grupa izbjeglica čeka na ulazak u Makedoniju iz Grčke. Njima bi se htjeli pridružiti i ljudi koji su tek stigli do granice. Policajac ih upozorava da poštuju njihova naređenja.

“Ako ne poštujete ovo šta vam govorimo, niko neće proći. Ako poštujete, proći ćete. Sada, svi nazad!“, govori im grčki policajac.

Među onima koje je policija pustila u Makedoniju je porodica Safar iz sirijskog grada Kobani. Rudin je sa suprugom i dvoje djece prije dvadesetak dana krenula, kako kaže, daleko od rata. Umorna je i zabrinuta za svoju djecu.

“Teško je mojoj djeci, ja mogu izdržati ovaj put. Sve vrijeme mislim o njihovoj sigurnosti i plašim se za njihov život”, kaže ona.

Njihov drugi najveći strah je da ne budu opljačkani. Policija im je savjetovala da se kreću u grupama.

Sukob šest vojski

“Hvala svima koji nam pomažu da budemo sigurni. Želim svima reći, hoću svijetu reći – pomažite nam, ne samo meni, svim izbjeglicama, nama je veoma teško.”

Stigli su u kamp u Đevđeliji. Konačno predah za Rudin i njenu porodicu. S njima je još stotinjak izbjeglica.

Djeca porijeklom iz Palestine, koja su živjela u Siriji, nacrtala su crteže. Kažu da ih podsjećaju na njihovu Palestinu. Nacrtali su ih u šatoru UNICEF-a dok čekaju transport. Odrasli se relaksiraju igrajući karte. Govore o rizicima na putu. Sve ih je pogodila vijest o tragediji izbjeglica u Austriji.

Dolaze iz sirijskog grada Halepa. Kažu to je trenutno najopasniji grad na planeti. Rat u Siriji opisuju kao sukob šest vojski, kojem se skoro ne nazire kraj.

“Ne mogu reći da sam izgubio nadu u cjelosti, zato što, na kraju, ja volim moju zemlju, ali znam da rat neće završiti za pet, 10, 15 godina… Svi kažu da će trajati decenijama, a ja ću dotad ostariti”, kaže Ali, izbjeglica iz Sirije.

Nakon nekoliko sati, put se nastavlja. Izbjeglice ulaze u voz i kreću ka Srbiji, narednoj stanici na putu ka zemljama Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera