Izbjeglice iz Somalije u jemenskom sukobu

Rat u Jemenu utječe i na ljude iz drugih država, posebno na izbjeglice iz Somalije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Jemenu živi 230 hiljada somalijskih izbjeglica. Od jednog rata već su pobjegli, a sada ih je zadesio drugi.

Fathiya Abdullah Hassan je izbjeglica iz Somalije u Jemenu. Živi u školi u Adenu, na jugu države, zajedno s drugima koji su takođe pobjegli od sukoba.

Ona je iz Somalije došla prije mnogo godina, a sada se našla uhvaćena u novom sukobu.

„U Adenu živim već 25 godina. Teško mi je sad bježati. Imam djecu. I život i smrt su u Božijim rukama. Od smrti niko ne može pobjeći, bilo da smo u Somaliji ili ovdje. Neki od ljudi koji ovdje žive, izbjeglice su iz Jemena“, rekla je Abdullah Hassan.

I Ayoub Abda Hassan je ostao bez kuće. Kaže kako se brinu da više neće imati krov nad glavom, jer vlasti od njih traže da napuste školu.

„Svaki dan predstavnici vlasti dolaze podsjetiti nas da moramo napustiti školu prije 20. augusta. Gdje da idem? Moja kuća je uništena u ratu. Napustili smo dom zbog rata, a sada se suočavamo sa još jednom tragedijom“, kazao je Hassan.

Rizičan povratak u Somaliju

U posebno teškoj situaciji nalazi se 230.000 somalskih izbjeglica u Jemenu. Neki od njih sada se vraćaju u Somaliju, iako i tamo traju sukobi.

„Došli smo u Jemen da počnemo novi život, daleko od Somalije. Tu nas je zatekao novi rat. Sad se vraćamo u Somaliju. Cijeli život sam izbjeglica“, navodi Hasna Ali, izbjeglica iz Somalije.

I u Somaliji žive desetine hiljada raseljenih osoba. Međutim, mnogi kažu da nemaju izbor nego da se vrate u Somaliju.

Bilo da ostanu u Jemenu, bilo da se vrate u državu iz koje su pobjegli, ovi Somalijci nemaju mjesto koje mogu da zovu domom.

Izvor: Al Jazeera