Izbjeglice: Makedonska policija nas je tukla

Makedonska policija je potvrdila da je privela 40 volontera i fotoreportera zbog ilegalnog prelaska granice.Oni su ujedno pomagali da između 500 i 600 izbjeglica pređe rijeku nedaleko od grčko-makedonske granice u blizini mjesta Moin.

Sada ih osiguravaju vojska i policija. Iz Centra za upravljanje krizom kažu da izbjeglicama neće biti omogućeno kretanje kroz Makedoniju i da će biti vraćene u Grčku.

Makedonska policija vratila je neke ljude natrag. Uputila ih je prema kampu Idomeni. Dio izbjeglica tvrdi da ih je makedonska policija tukla palicama.

“Krenuli smo s grupom ljudi koji su željeli preći makedonsku granicu iz Grčke. Pješačili smo otprilike pet kilometara u ovom pravcu. Prešli smo rijeku. Tada je došla makedonska policija. Odmah smo sjeli na zemlju. Ostali smo u tom položaju blizu dva sata. Onda su došli automobili i počeli odvoziti ljude. Kada su nas dovezli do određene tačke i kada smo počeli izlaziti iz automobila, počeli su nas tući. Jedan od njih me palicom udario ovdje”, rekao je jedan muškarac za Al Jazeeru, pokazujući svoju ruku, koja je u zavoju.

“Nisu tukli samo mene nego i ostale. Mene je udario u podlakticu, a povrijedio mi je i prst. Odveli su nas do jedne ograde i tu su nas psovali i tukli”, kazao je on.

Drugi izbjeglica je rekao: “Došla je makedonska policija i opkolila nas. Počeli su nas tući. Uperili su oružje prema nama. Tukli su i novinarke. Razbili su im kamere. Priveli su 31 novinara. Pokupili su nas u automobile i dovezli nas ovdje”.

Makedonska policija tvrdi kako grčka policija organizirano dovodi izbjeglice do granice.

Makedonska strana tvrdi da su jutros u kampu Idomeni izbjeglicama podijeljeni leci kojim se pojašnjava kako da pređu granicu i da uđu u Makedoniju. 

Nastavljaju put

Reporter Al Jazeere Ahmed Bečić ranije je javio da je više od hiljadu izbjeglica bezuspješno pokušalo probiti zaštitnu ogradu na granici.

U grčkom mjestu Hamilo, izbjeglice su prelazile i duboku rijeku.

Kažu da ne žele ostati u Grčkoj i da im je cilj nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.

Izbjeglice su se zaputile ka graničnom prijelazu nakon što se kampom proširila vijest da je određeni broj osoba uspio tokom jutra preći u Makedoniju, a koloni se priključio i veliki broj žena i djece.

S obzirom na to da je put ka graničnom prijelazu u izuzetno lošem stanju nakon višednevnih kiša, dio izbjegličkih porodica se vratio u kamp, jer ne žele riskirati kretanje po opasnoj ruti koju ne poznaju.

“Izbjeglice navode kako ne žele da se izlažu opasnosti, jer je riječ o ženama i maloj djeci. Smatraju da je bolje ostati u teškim uvjetima u kampu, nego se izlagati opasnom putu”, javlja Bečić.

Utopilo se troje izbjeglica

U pokušaju da pređu Suvu rijeku kod Đevđelije u ponedjeljak ujutro utopilo se troje izbjeglica, dok su 23 osobe spašene, saopćile su nevladine organizacije aktivne na tom području.

Iz policije su kazali da su te izbjeglice ilegalno ušle u Makedoniju iz Grčke.

Nevladine organizacije saopćile su da se nesreća dogodila u ponedjeljak oko 7:30 sati.

Među smrtno stradalim osobama su dva muškarca i jedna žena, dok su 23 osobe spašene.

Preživjele izbjeglice odvezene su u prihvatni centar za izbjeglice Vinojug, gdje im se ukazuje medicinska pomoć.

U najvećem dijelu godine korito rijeke je suho, ali obilne padavine su ga napunile vodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije