Izbjeglice pješke stigli na mađarsku granicu

Stotinjak izbjeglica, koje su u petak popodne iz Beograda krenule prema mađarskoj granici, stigli su nadomak graničnog prijelaza Horgoš, nakon što su posljednji dio puta prešli vlakom.

U mjestu Bački Vinogradi policija im je ponudila autobuse do improviziranog kampa na Horgošu, ali su izbjeglice to odbile i nastavile pješice.

“Preostali deo puta odlučili su da ponovo pešače, noseći transparent na kojem piše ‘Marš nade’. Temperatura je bila 36 stepeni i imali su česte pauze. Koriste ih da obnove zalihe vode i previju rane. Ekipe Lekara bez granica i UNHCR-a pružali su im medicinsku pomoć, delili vodu i ostale potrepštine”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Izbjeglice kažu i da će, bez obzira na žuljeve i umor, istrajati te da im je namjera na granici s Mađarskom održati miran prosvjed, zahtijevajući od mađarskih vlasti da ih pusti na njihov teritorij.

Samo žele u Mađarsku

“Ne isključuju ni štrajk glađu. Izbeglice na njihovom putu prate i patrole policije”, javila je Glušac.

Granična policija Srbije prethodno je potvrdila kako ne zna gdje će izbjeglice, no prema neslužbenim informacijama od njihovih predstavnika – cilj im je stići što bliže granici kako bi bili “vidljiviji” i dostupniji medijskim ekipama.


Nakon natezanja, izbjeglice ipak nisu prihvatile krenuti autobusom prema Horgošu [Al Jazeera]

Iz Komesarijata za izbjeglice ranije je potvrđeno kako se nedaleko graničnog prijelaza Horgoš nalazi najmanje 650 izbjeglica, a na Kelebiji njih 215.

Među izbjeglicama i migrantima uglavnom su državljani Afganistana i Pakistana, kojima je namjera prijeći mađarsku granicu i nastaviti dalje prema zapadnoj Europi.

Ili Horgoš, ili prihvatni centri

U međuvremenu je policija dobila zapovijed za izbjeglice preprati na Horgoš, ali su oni odlučili ići na prijelaz Kelebija. Potom je policija dala ultimatum – Horgoš ili prihvatni centri, javlja Glušac, nakon čega su izbjeglice pristale na takvu opciju.

No kasnije su stigli i predstavnici Komesarijata za izbjeglice, pokušavajući nagovoriti ljude koji su došli nadomak mađarske granice da krenu u prihvatne centre.

“U prihvatnim centrima ima hrane, tuševa, tamo ćete se registrovati i odatle šaljemo vaše zahteve Mađarskoj. U kampu na Horgošu ili Kelebiji su nehumani uslovi”, poručili su im.

I policija im je prenijela poruku mađarskih kolega koji su poručili da im “neće praviti probleme ukoliko samo budu čekali svoj red”.

Potom su izbjeglice ipak prihvatile zaputiti se prema Horgošu, ali pješice. Dio izbjeglica odustao je od puta u Mađarsku, te su prihvatili ponudu da odu u prihvatne centre.

Izvor: Al Jazeera i agencije