Izbjeglice postaju žrtve otmica i zlostavljanja

U Sredozemnom moru, čamci puni izbjeglica su postali svakodnevni prizor. Gotovo 700 izbjeglica spašenih blizu libijske obale, prebačeno je u italijansku luku Catania.

Mariem i njen suprug pobjegli su od sukoba u sjevernom Maliju prije dvije godine. Napadnuti su u pustinji i njen muž je nestao. Zatim su je zarobili krijumčari u Libiji. Nada se da je njen suprug uspio pobjeći i stići do Evrope.

„Tako sam iscrpljena. Ne znam šta da kažem”, kazala je Mariem, izbjeglica iz Malija.

Fatim je iz Obale Slonovače. Njen suprug bi već trebao biti u Italiji. Izgubili su kontakt nakon što je otišao i porodica je pokušala prisiliti da se uda za drugog. Nije ih poslušala i sa djetetom je prešla pustinju, nadajući se da će se pridružiti suprugu.

„Tri noći sam s djetetom spavala na ulici. Onda mi je jedan muškarac prišao i pitao šta tu radim”, kazala je Fatim.

Pomogao joj je da krene ka Libiji. Ali, tokom putovanja i nju su oteli krijumčari.

„Vozili su nas kroz pustinju u zatvorenom kamionu. Dva tijela su ležala na podu. Zatim nas je maskirani muškarac odveo u kuću punu talaca. Tukli su me, tražili da nazovem porodicu i kažem im da plate po 1.000 dolara za nas dvoje”, rekla je Fatim.

Fatim i Mariem završile su na libijskoj obali i u istom gumenom čamcu.

Trgovina ljudima

Kažu da nisu platile putovanje i ne žele objašnjavati kako su uspjele doći do Italije.

„Obično kažu da su neko vrijeme proveli u Libiji. Kao da su radili kako bi otplatili putovanje. U suštini, moraju raditi kao robovi u Libiji dok ne zarade putovanje čamcem preko Sredozemnog mora”, kazao je Jonquil Nicholl iz organizacije Ljekari bez granica.

„Imamo ovdje žene koje bježe od seksualnog nasilja, žene koje su žrtve trgovine ljudima. Kad sam prvi put bila ovdje, u junu i julu, spašena je velika grupa mladih djevojaka, među njima maloljetnice iz Nigerije. Kad sam ih vidjela, odmah sam znala da je riječ o žrtvama trgovine ljudima”, navodi Christina Schmidt iz organizacije SOS Mediterranee.

Tek treba utvrditi kojoj kategoriji ove žene pripadaju, ali neosporno je da su traumatizirane i iscrpljene.

„Kakva ih budućnost čeka u Italiji nije poznato. Međutim, čini se da su uvjerene da može biti samo bolja od života koji su ostavile iza sebe”, javlja reporter Al Jazeere Mohamed Vall.

Prvi obrisi Italije. Zaprepaštenje i tišina. Zatim se na njihovim licima pojavljuju osmjesi i nada.

Fatim se nada da će se njen san konačno ostvariti, da će naći supruga i omogućiti školovanje sinu, kojeg zove Princ Abel.

Izvor: Al Jazeera