Izbjeglice se moraju integrirati u njemačko društvo

Angela Merkel: Istina je da multikulturalizam vodi stvaranju paralelnih društava i stoga je multikulturalizam laž (EPA)

Njemačka će smanjiti dotok izbjeglica na svoju teritoriju, obećala je kancelarka Angela Merkel svojoj konzervativnoj partiji u ponedjeljak navečer, dodavši kako je još uvijek sigurna da će njeni diplomatski napori uspjeti i da će Evropa položiti “historijski test” koji je nametnula izbjeglička kriza.

Također je ponovila mišljenje da je multikulturalizam mrtav i navela da će oni koji bježe pred progonom, pronaći utočište u Njemačkoj, ali da će se morati integrirati u društvo.

“Oni koji bježe od rata i progona pronaći će utočište kod nas. Kad pronađu utočište i zaštitu kod nas, moraju poštovati naše zakone, vrijednosti i tradiciju, i da bi nas razumjeli – moraju naučiti njemački jezik. Sve je to integracija. Sve je to suprotno multikulturalizmu. Istina je da multikulturalizam vodi stvaranju paralelnih društava i stoga je multikulturalizam laž”, kazala je.

Humanitarni imperativ

Do kraja ove godine bi u Njemačku trebalo doći milion izbjeglica i migranata.

Merkel je navela kako će Nijemci “se izboriti s time”, no neki iz njenog konzervativnog bloka traže stroži pristup.

“Mi želimo i mi hoćemo smanjiti broj izbjeglica, jer je to u svačijem interesu”, izjavila je tokom govora na mitingu njene Kršćansko-demokratske unije, gdje je dočekana dugim ovacijama.

Ipak, kancelarka – koju je prošle sedmice magazin Time proglasio osobom godine – ostaje pri svojoj optimističnoj mantri, tvrdeći kako se Njemačka može nositi s izbjegličkom krizom, “jer je dio identiteta naše države da se rade velike stvari”.

Njena odluka sa početka septembra da dozvoli ulazak u Njemačku izbjeglica koje su bile u Mađarskoj nije bio “ništa više ni manje od humanitarnog imperativa”.

Jasno je istakla kako želi smanjiti dotok izbjeglica, ali se odupire pozivima da postavi specifični limit na broj izbjeglica koliko ih Njemačka može primiti, kazavši kako bi tako napravila obećanje koje ne može ispuniti.

Evropska solidarnost

Ističe kako je važno pronaći diplomatsko rješenje krize u ostatku Evrope i u Turskoj koja daje sklonište za blizu 2,2 miliona sirijskih izbjeglica.

Tokom govora, Merkel je istakla poteze njene Vlade za olakšanje slanja nazad ljudi iz balkanskih država te podvukla stav njemačkih zvaničnika kako u Afganistanu postoje “sigurna područja” gdje neki migranti mogu ići.

Nije pritiskala druge evropske države da podijele teret izbjeglica, ali je navela kako je Evropa “do sada uvijek uspješno polagala ispite”.

“Mi insistiramo na evropskoj solidarnosti.”

Izvor: Agencije