Izbjeglice se smrzavaju u kampu u Francuskoj

U šumama Calaisa u Francuskoj smješteno je nekoliko hiljada izbjeglica iz više bliskoistočnih zemalja. U tom području su organizirani i prihvatni kampovi sa osnovnom pomoći za ljude koji su zaustavljeni na putu ka Velikoj Britaniji.

Tamošnji izbjeglički kamp nazvan je “Džungla” i već nekoliko puta u njemu su zabilježeni incidenti, tuče, požari i nadasve teški uvjeti za život.

Izbjeglice su smještaj pronašle i nadomak grada Dunkerquea, na sjeveru Francuske, gdje je u šumi niklo još jedno šatorsko naselje, ali sa znatno manje pomoći i bez organiziranog prihvata, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Izbjeglice su prešle hiljade kilometara, uključujući i balkansku rutu, da bi završile nadomak Dunkerquea, bez izgleda da će uskoro stići tamo gdje su krenuli. S druge strane Lamanchea.

“Dolazim iz Kurdistana, iz Iraka. Ovdje sam mjesec dana, htio sam u Veliku Britaniju, ali nisam imao sreće. Ovdje je jako hladno, nije dobro, posebno ako imate djecu, porodicu”, kazao je irački izbjeglica.

U kampu se nalazi i jedna iračka porodica, pod šatorom, sa bebom.

Promrzla beba

“Kada smo stigli ovdje, beba je bila skoro smrznuta, pa smo je odveli u bolnicu jer je mogla umrijeti. Primili su je, a onda su me tokom noći zvali da mi kažu kako je. Beba se skoro smrzla, odveli smo je u bolnicu, bila je u komi nekoliko sati.”

Gdje god se okrenete, s kim god da razgovarate, podjednako potresne priče. Njih stotine.

“Iako postoji tek nešto više od šest nedelja, u ovom kampu se već u ovom trenutku nalazi oko 2.000 ljudi. Prema rečima volontera koje smo zatekli na licu mesta, taj broj bi mogao uskoro da bude neuporedivo veći imajući u vidu da novi ljudi, nove izbeglice, stižu ovde svakodnevno”, javlja Ćurčić.

Riječima je teško opisati uvjete života u tom kampu, ljudi u njemu kažu da je podjednako teško kao i u obližnjem kampu “Džungla” u Calaisu.

S tom razlikom što pomoć ljudima u ovom kampu pružaju isključivo volonteri. Koji se, priznaju, teško nose sa onim što vide.

West, volonter iz Manchestera, rekao je: “Uznemirujuće je, ne želite nikoga da vidite da živi ovako. Konačno, to su ljudska bića, svi bi trebalo da živimo mirno i spokojno, ne u ovakvim uvjetima. Imajući uvidu u kakvom luksuzu živimo, trebalo bi to da dijelimo sa svojom braćom i sestrama, nezavisno od toga da li su muslimani ili ne, trebalo bi svima da pomognemo”.

A pomoći bi trebalo prije nego što bude prekasno.

Izvor: Al Jazeera