Izbjeglice ‘tresu’ njemačku Vladu

Njemačka je prihvatila najveći broj izbjeglica, ali se stav javnosti prema njima polako pooštrava. U prvom dijelu serije priloga Al Jazeere o evropskoj razjedinjenosti, Jonah Hull izvještava iz Berlina kako izbjeglička kriza prijeti političkoj stabilnosti u državi koja je pokretač europske ekonomije.

U prihvatnom centru za procesuiranje izbjeglica u Berlinu, temperatura je minus osam stepeni. Hladnoća je bolna, ali njima to nije strano. Više od milion osoba ovako je stiglo 2015. godine i još ih toliko planira napraviti isti put ove godine. Ali, neke stvari se možda promijene.

Seksualni napadi za Novu godinu u njemačkim gradovima, koje su navodno počinili mladići izbjeglice, promijenile su mišljenje o kancelarki Angeli Merkel i njenoj politici otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Schreiberov program ‘Marhaba’ 

“Možemo se nositi s još jednim milionom [izbjeglica] ove i još jednim [milionom]  2017. godine, ali politički to neće biti moguće. Tako da je politički ova Vlada obavezna smanjiti brojke. Ako to ne učini, to je kraj ove Vlade”, ističe Josef Janning iz Vijeća za vanjske poslove Evropske unije.

Novinar i televizijski voditelj Constantin Schreiber koristi se tečnim arapskim jezikom kako bi pomogao izbjeglicama da se integriraju u njemačko društvo. Njegov program “Marhaba”, što znači “dobro došli” na arapskom, privlači milione gledalaca preko interneta. On se slaže da je sistem blizu pucanja.

“Mi sada trebamo saznati je li ovaj eksperiment uspijeva, ili će propasti i biti na veliku štetu našem društvu. Riskiramo da odemo u potpunu krajnost i da opet zatvorimo vrata te da se zauzme vrlo negativan stav prema izbjeglicama, kojeg ovdje prije nije bilo”, smatra on.

“Izbjeglička kriza nastavlja praviti pritisak bez presedana na EU i posebno Njemačku, koja je prihvatila više nego što je sljeduje prema poštenoj raspodjeli. Neke zemlje su izgradile ograde, uvele granične kontrole, prijeteći tako slobodi kretanja i zaposlenja. Ovdje, u evropskoj najvećoj ekonomiji, politička nestabilnost možda tek slijedi, a pod prijetnjom je i samo radno mjesto evropske velike dame, same kancelarke”, javlja iz Berlina novinar Al Jazeere Jonah Hull.

Iznimna vremena krize

Ahmed, izbjeglica Sirije, kaže kako je Merkel “bila simpatična u toj situaciji, jer je vidjela da se radi o humanitarnoj krizi.” On i njegova porodica sada žive u udobnom njemačkom stanu, djeca idu u školu. Sakrili smo lice njegove žene, jer se još uvijek boji za svoje rođake koji su zatočeni u Siriji.

“S ogromnim brojem izbjeglica koje dolaze, taj teret ne bi trebala podnijeti samo Njemačka. Ostale bi zemlje trebale pomoći”, kaže Ahmed.

Upravo to je i problem EU-a: ona je prisna porodica u dobrim vremenima, ali nefukncionalna u krizama – a ovo su iznimna vremena krize.

Izvor: Al Jazeera