Izbjeglice u Srbiji žrtve prevare i pljačke

Izbjeglice nastavljaju pristizati na evropsko kopno. Samo u toku noći sa utorka na srijedu na grčku obalu pristala su dva broda s njih 4.300, objavila je lučka policija, dok je istovremeno na jug Srbije, u Preševo, iz Makedonije stiglo novih 2.000 izbjeglica. Nakon registracije, nastavljaju put prema sjeveru.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović javlja da se broj izbjeglica ne smanjuje. Izbjeglice su prešle hiljade kilometara i stigli u Srbiju. Dug je put do finalnog odredišta, a za mnoge od njih je, kako kažu, to Njemačka. Prvi susret sa Srbijom pojedini će pamtiti po lošim iskustvima.

“Sinoć smo stigli do srbijanske granice. Hodali smo skoro sedam sati da bi stigli ovdje. Srpski vozač nas je slagao, rekao nam je da će da nas doveze do Preševa za 20 eura po osobi. Odvezao nas je 30 kilometara odavde, uzeo novac i pobjegao”, kazala je Nur Jaara, izbjeglica iz Sirije.

Zbog toga sve više izbjeglica traži da prevoz plati tek kad stignu na odredište.

“Kažu nam da možemo u autobus bez papira, ali za trostruko veću cijenu, 50 ili 60 eura, i to samo do Beograda. Jedna osoba nam je ispričala svoje iskustvo, dovezli su ga 30 kilometara ispred Beograda i rekli su mu da ga ne mogu voziti dalje zbog policije. Uzeli su mu novac i nije uspio stići do Beograda”, dodala je Jaara.

Neophodna dokumentacija

Prevoznici tvrde da voze samo izbjeglice koje imaju neophodnu dokumentaciju, a sve ionako kontrolira policija.

“Vozimo normalno samo sa papirima koji imaju papir Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, tako da mi sve to pregledamo i pravimo spisak putnika. Svu neophodnu dokumentaciju, ono što nam je neophodno kao prevozniku, pokrivamo i vozimo ih do Beograda”, rekao je Marjan Miljković, radnik prevoznog preduzeća.

Da bi uopće krenule put Beograda, izbjeglice moraju proći kroz prihvatni centar u Preševu.

“Nije lako čekati po jakom suncu, ali je nephodno kako bi dobili potvrdu da će tražiti azil, što im daje rok od 72 sata da legalno putuju Srbijom”, javlja Kosanović.

Pojedine izbjeglice, ipak, ne dočekaju da prihvatni centar napuste s papirima koji im garantiraju da neće imati problema s policijom.

“Mnogi od njih su napustili kamp, izašli, zato što je jako teško unutra. Bez uzimanja papira. I kad ih pitamo zašto nisu sačekali dokumenta, iako su čekali u redu da uđu u kamp šest ili sedam sati, kažu da je stanje u kampu strašno”, izjavio jer Dhafer Al Taan, izbjeglica iz Iraka.

Ipak, dnevno kroz preševski privatni centar prolazi blizu 2.500 izbjeglica. Procjene su da se njihov broj neće smanjivati ni u narednom periodu.

Izvor: Al Jazeera