Izbjeglice: Validni dokumenti potrebni za nastavak puta

Prva izbjeglička stanica u Srbiji je Preševo, a u tamošnjem prihvatnom centru registracija je, za one koji posjeduju dokumente zemlje iz koje dolaze, brza i odvija se bez zadržavanja, a za one koji nemaju nikakvu validnu dokumentaciju važi pravilo identificiranja uz uzimanje otiska prstiju, fotografiranja i davanja izjave o identitetu.

Više hiljada izbjeglica svakodnevno stiže u ovaj grad na jugu Srbije, a u prosjeku kroz registracioni centar u 24 sata prođe do 7.000 ljudi. 

Od Afganistana do Preševa na jugu Srbije trebalo mu je dvadeset dana.

Muhamed Sherifi napunio je 93 godine, a krenuo je u Njemačku sa porodicom od deset članova –  suprugom, sinovima i unucima.

Nastavak puta

Nije želio da ostane sam, jer, kaže, nasilje je bilo svakodnevno.

“U Afganistanu ubijaju mlade ljude, djecu, žene… niko više nije siguran“, ističe Sherifi.

Registraciju u centru u Preševu Muhamed je završio brzo, obzirom na godine nije čekao u redu.

Nada se da će uskoro stići do odredišta, na Zapad, gdje idu i ostale izbjeglice koje u Srbiju dolaze preko Makedonije.

Među njima je i Abdelraheem iz Sirije koji kaže da su policija i radnici u centru ljubazni, a neophodne dokumente za nastavak puta dobio je bez problema.

“Imam pasoš i cijela procedura se odvija veoma brzo. Bilo koja osoba koja ima pasoš brzo prođe cijelu proceduru. Ako nemate pasoš onda se zadržite duže kako biste dali informacije o sebi“, kaže Abdelraheem.

U preševskom centru izbjeglice prolaze policijsku kontrolu, ljekarsku trijažu i izlaze sa potvrdom koja im omogućava da legalno putuju kroz Srbiju tri dana.

“Od kada uđu u centar i dok ne završe potvrdu prođe od sat i po do dva. Nekad kad je gužva bude malo više, nekada puno kraće. Zavisi od broja njih“, tvrdi Boban Savović iz Komeserijata za izbjeglice i raseljena lica.

Kaže, svakodnevni rad sa izbjeglicama nije lak.

“Teško je, kako nije teško, mada čovek ogugla već, ne razmišlja o sebi kada vidi ovaj narod koji je u većoj muci od nas“, zaključio je Savović.

Neophodni papiri

Muke izbjeglica ne završavaju se u Preševu. Čeka ih još nekoliko, registracija, dugi transporti, granice i stalni strah da li će biti otvorene.

“Izbeglice i dalje autobusima iz Preševa odlaze ka hrvatskoj granici . Iako prevoznici ne žele pred kameru kažu da u autobus ne može niko bez neophodnih papira, a cena karte je 35 eura“, izvijestio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Potrebnu dokumentaciju za nastavak puta, odnosno mogućnost da kupe autobusku kartu, kako bi se transportovali do graničnog područja, od početka septembra dobilo je 215.536 izbjeglica, prema podacima policije.

Samo tokom posljednja 24 sata registrovano je novih 7.500 izbjeglica u Preševu.

Izvor: Al Jazeera