Izbjeglice žele život dostojan čovjeka

Po prelasku granice i ulasku u Makedoniju, izbjeglice put nastavljaju vozom prema makedonsko-srpskoj granici.

U kampu u Đevđeliji, na jugu Makedonije, blizu 500 izbjeglica kupuje još jednu kartu za novi početak i put prema makedonsko-srpskoj granici. I ovog puta se u voz ukrcalo više ljudi nego što ima mjesta za sjedenje. Grupe koje stižu iz Grčke su sve brojnije i makedonske ih vlasti pokušavaju uvođenjem dodatnih linija što brže transportirati.

Ala je prije mjesec dana s ocem i dvoje braća napustila Halep u Siriji. Prodala je nakit i laptop kako bi platila put. Sa sobom je uzela samo nešto odjeće.

Želja za životom

“Tužna sam, jer sam morala napustiti svoju zemlju, svoju domovinu. Veoma sam tužna, ali želim živjeti. Ne mogu živjeti u Siriji, gdje je rat, ubijanje i uništavanje svega – tamo nema života”, tvrdi Ala.

Mukaram je donio je tešku odluku. Na put je krenuo sam, roditelji su ostali u Siriji, ne žele je napustiti.

“Bog nek je sa Sirijom i sirijskim narodom i Bog nek je s nama”, kaže Mukaram.

Tu su i čitave porodice. Prešli su već hiljade kilometara. Životne priče slične – bijeg od neimaštine i rata. Domovine različite. Sirija, Afganistan, Pakistan, Nigerija… Iza njih i pred njima neizvjesnost i za mnoge opasnost.

“Kad sam stigao u Tursku, krijumčari su me kidnapirali i 41 dan bio sam zarobljen. Rekli su mi da se javim porodici i neka pošalju 5.000 dolara. Moji su poslali novac i pustili su me da idem”, tvrdi Rizo, izbjeglica iz Afganistana.

Javat ispisuje poruke zahvalnosti jer njegov put, objašnjava, prolazi bez sličnih problema.

‘Veoma smo zahvalni’

“Napisao sam – hvala Grčkoj i Makedoniji što su otvorile granice, veoma smo zahvalni”, kaže Javat, izbjeglica iz Afganistana.

“Nekoliko desetina hiljada izbeglica u toku leta transportovano je vozovima makedonske železnice. Voz je stigao do pola puta i polako pada mrak. Izbeglice pomoću GPS-a na mobilnim telefonima prate dokle su stigli i raspituju se što ih sada čeka. Da li će imati problema pri ilegalnom prelasku u Srbiju? Četiri sata kasnije, voz je stigao u Tabanovce. Zadnja stanica nedaleko od makedonsko-srpske granice”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Izbjeglice, nakon kratke pauze, produžavaju put prema Srbiji. Većina kreće pješke na neizvjestan put prema, kako kažu, životu dostojnog za čovjeka.

Izvor: Al Jazeera