Izbjeglice žure kroz Đevđeliju na putu ka EU

Na jugu Makedonije, na jednoj od tranzitnih tačaka balkanske izbjegličke rute, u Đevđeliju iz Grčke dnevno i dalje prelazi nekoliko hiljada izbjeglica, a samo od sinoć ih je, vozovima i autobusima, prevezeno gotovo 2.700.

Grupa od 700 izbjeglica još čeka na dalji transport. Smješteni su u prihvatni centar, gdje su im podijeljene hrana i voda.

Tvrde da na grčkoj strani još nekoliko hiljada ljudi čeka da uđe u Makedoniju.

U Đevđeliji se nalaze i pripadnici makedonske vojske, kako bi pomogli pri registraciji i brzom prolasku kroz tu zemlju ka željenim destinacijama.

Od juna je kroz Mađarsku prošlo više od 72.000 izbjeglica, prema policijskim podacima najviše iz Sirije.

Izbjeglice razočarane

U posljednjih nekoliko sati primjetna je veća gužva i žurba zbog mjera koje od sutra poduzima Mađarska.

Izbjeglice ne kriju razočarenje zbog položaja u kojem su se našli, pred zatvorenim granicama Zapada i bez mogućnosti života u ratu.

 “Razočarani smo zbog posljednjih vijesti. Mi stradamo na dugom putu, umorni smo, tražimo sigurno mjesto. Nismo sretni što smo napustili svoju zemlju i došli ovdje, ali to je realnost. Razočarani smo zbog ponašanja mađarskih vlasti. U Siriji je rat, ako neće da nam pomognu, neka rade na tome da se rat okonča, da nas zaštite, zato što imamo porodice”, tvrdi izbjeglica iz Sirije Amar.

“Ne znam šta ćemo raditi. Samo smo izbjeglice i hoćemo u Njemačku. Njemačka vlada nas mora prihvatiti. u našoj zemlji je rat, svaki dan nove eksplozije i ubijanja. Tražimo rješenja od njemačke vlade, potrebna nam je pomoć, hoćemo živjeti”, kaže Ahmed, izbjeglica iz Afganistana.

Izvor: Al Jazeera