Izbjeglička tragedija: Egejsko more im uzelo djecu

Mnogo je izbjeglica koji su pokušali doći do Europe, ali su bili prisiljeni da se vrate kući nakon što su izgubili sve, uključujući najbliže.

Al Jazeerin reporter Tony Birtley je u Kabulu razgovarao s bračnim parom kojem se život potpuno promijenio nakon odluke o odlasku iz Afganistana.

Weeda i njen suprug Masoud prodali su sve što su imali kako bi počeli novi život sa svoje dvoje djece. Masoud je na Facebooku objavio i fotografiju uz riječi “Zbogom Afganistanu”.

Njihov san je uništen u ledenim vodama Egejskog mora, dok su krijumčarskim čamcem putovali iz Turske u Grčku.

“U čamcu je bila 21 osoba. Na pola puta motor se pokvario. Dali su nam brojeve spasilačke službe. Zvali smo ih i na engleskom jeziku tražili pomoć. Rekli su da će doći, ali nitko se nije pojavio. Zatim je val prevrnuo čamac”, priča Masoud.

Našli su se u moru s devetogodišnjim sinom Sidikom i godinu dana mlađom kćeri Elahom. Valovi su bili ogromni, opisuje, bilo je mračno i nitko nije odgovarao na pozive upomoć.

Djeca nisu mogla izdržati. Voda im je ušla u pluća, a njihovi očajni roditelji ništa nisu mogli učiniti da im pomognu.

Djeca se utopila

“Ponavljali su ‘Bože, pomozi nam’ i preklinjali da ih spasimo. Bili su samo djeca, nisu znali što se događa. Ništa nisu znali. Nakon njihove smrti, donio sam odluku: zbog njih smo željeli otići u Europu. Bez njih nismo imali razlog da živimo. Bilo bi mnogo lakše da smo tada skinuli prsluke i utopili se”, priča Masoud.

Međutim, spasio ih je turski ribarski čamac. Weeda je bila trudna. Tokom putovanja, imala je spontani pobačaj.

“Sada ne znam šta da radim. Ne mogu ni razmišljati”, kaže Weeda.

“Iako su Afganistanci sada itekako svjesni rizika, opasnosti s kojima se ovdje neprestano suočavaju mnogo su gore. A zbog toga ih svakog dana sve više bježi ka Europi”, javio je Birtley.

Masoud i Weeda će opet pobjeći, kažu. Kod kuće imaju previše uspomena na djecu koju su izgubili. Ali, gdje god otišli u potrazi za novim životom, sjena tragedije koju su doživjeli uvijek će se nadvijati nad njima.

Izvor: Al Jazeera