Izbjeglički kamp kao improvizirani zatvor

Iračka vojska pokušava osvojiti pokrajinu Anbar koja je pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Zbog borbi su hiljade civila potražile utočište u Bagdadu, gdje su tenzije između sunitske i šiitske zajednice sve veće.

Jedan od kampova izvana više liči na improvizirani zatvor nego na utočište za one koji bježe od nasilja u pokrajini Anbar. Gradske vlasti iračke prijestolnice otvorile su nekoliko ovakvih kampova. U njima su smješteni oni koji se zvanično vode kao interno raseljene osobe.

U suštini, izbjeglice su u vlastitoj zemlji – i sve se više plaše.

Slaba utjeha

Čuli su priče o ubistvima stanovnika Anbara, većinski sunitske pokrajine, u Bagdadu. Među njima, osam članova jedne porodice. Još nije poznato je li riječ o zločinu iz mržnje, a vlasti kažu da su pokrenule istragu. Ipak, to je slaba utjeha za stanovnike kampa.

„Nakon što smo prije dvije sedmice napustili Ramadi, iznajmili smo kuću u jednoj šiitskoj četvrti u Bagdadu. Ali stalno su nas maltretirali mladići koji su nam upadali u kuću. Zatim su nam susjedi rekli da odemo jer tu nismo sigurni. Nakon nekoliko dana, to smo i učinili. Došli smo u ovaj kamp bez ičega“, kaže Ali Abid Mediya.

Doktorica Daha al-Rawi upravlja ovim kampom i kaže kako je sigurnost prioritet.

„Razgovarali smo s vlastima nakon što smo čuli za te incidente. Iz sigurnosnih razloga, podigli smo ogradu. I mladići koji su smješteni u kampu pomažu nam u održavanju reda“, ističe ona.

Irak ima dugu historiju tenzija između sunitske i šiitske zajednice.

Jačanje tenzija

Mnogi kažu da se, od kada je ISIL zauzeo velike dijelove zemlje, stanje pogoršalo, naročito u pokrajini Anbar koja je pod kontrolom te grupe.

Pojedini zvaničnici strahuju da borci ISIL-a pokušavaju kao izbjeglice ući u Bagdad, javlja iz glavnog grada Iraka novinar Al Jazeere Imran Khan.

„Ovaj kamp dobro funkcionira i u njemu vlada red. Ali brojni stanovnici Anbara nisu smješteni na ovakvim mjestima. U predgrađima, mnogi su spriječeni da uđu u sam grad jer nisu imali odgovarajuće dokumente, što je izazvalo duboko ogorčenje“, navodi Khan.

Glasine o sektaški motiviranim ubistvima na obje strane šire se na društvenim mrežama, što pojačava tenzije. Do sada nije bilo velikih napada, ali mnogi još pamte sektaško nasilje između 2006. i 2008. godine  i pitaju se hoće li se takvi dani vratiti.

Izvor: Al Jazeera