Izbjeglima iz Sirije lakše nego raseljenim Iračanima

Više od 95 posto sirijskih izbjeglica u Iraku smješteno je u autonomnoj kurdskoj regiji. A zbog jačanja ISIL-a u toj zemlji, pomoć je potrebna i milijunima raseljenih Iračana.

Jedan od izbjegličkih kampova na sjeveru Iraka posjetila je reporterka Al Jazeere Kim Vinnell. Glavna ulica u izbjegličkom kampu Kawergosk puna je života. Mladi se igraju unutra, a odrasli vani.

Postoji i nekoliko brijačnica što znači da je konkurencija među brijačima jaka. Ovo su jasni znaci razvoja mikroekonomije.

Ali nisu svi koji ovaj kamp nazivaju domom uvjereni da se stanje poboljšava. Heven Ali Rashid ima 30 godina i četvero djece. Njezin šator je igralište, trpezarija i dnevna soba.

Teški uvjeti

“Moje dijete se razboljelo. Ali kad sam je odvela u bolnicu, samo su mi dali neko sredstvo da je operem i poslali nas kući. Razlog je to što nemaju dovoljno lijekova”, kaže Heven.

Za 10.000 stanovnika kampa, većinom sirijskih Kurda, u funkciji je samo jedna ambulanta. A po šest obitelji uglavnom dijeli jedan toalet. Ali neke stvari se mijenjaju.

“Ovi šatori su domovi izbjeglica od kada je kamp otvoren u travnju 2013. Bilo ih je još mnogo više, kamp se prostirao praktično na cijelom prostoru koji se može vidjeti. Ali UN i vlada kurdske regije počeli su preseljavati ljude i graditi im trajniji smještaj u drugom dijelu ovog kompleksa”, izvještava Kim Vinnell.

U njemu su smješteni vozač Muhammad Majou, njegova supruga i tri kćeri. Njihov dom ima kuhinju, skromno dvorište i toalet koji ni s kim ne moraju dijeliti. Ali za normalan život, kaže, potrebno je više do betona.

“Ranije, kad smo tek došli ovamo, bilo nam je dobro jer sam marljivo radio i imao visoke prihode, 800 do 900 dolara. Ali sada ne mogu naći posao. Od kada smo se preselili u ovaj dio kampa, zarađujem jedva 200 dolara”, kaže Muhammad.

Tenzije zbog siromaštva

Muhammadovo iskustvo jedno je od mnogih sličnih. Zakon dozvoljava sirijskim izbjeglicama da rade.

Ali u Iračkom Kurdistanu nezaposlenost i siromaštvo sve su veći. Više od milijun raseljenih Iračana preplavilo je ovu regiju. A to stvara tenzije.

“Izbjeglicama iz Sirije bolje je nego interno raseljenim Iračanima. Imaju sreće, dobivaju bolje uvjete i prilike. Odobrava im se azil, dobivaju dozvole boravka. I nemaju nikakvih poteškoća, njima je sve lakše nego Iračanima”, kaže Khawam Arif, upravitelj kampa.

S obzirom da djeca pohađaju nastavu, mnogi roditelji u kampu ne planiraju se vratiti u Siriju jer vjeruju da je život ovdje bolji, ili barem da će to biti, nego kod kuće.

Izvor: Al Jazeera