Izbjegnut sudar američkog i kineskog broda

Sjedinjene Države najnovijem su incidentu dale visoki prioritet u odnosima s Kinom (AP)

Američki ratni brod koji nosi navođene projektile u Južnokineskom moru bio je prisiljen na manevar kako bi izbjegao sudar s kineskim ratnim brodom, objavila je američka Pacifička flota.

Incident se dogodio prošle sedmice kada je američki brod USS Cowpens plovio u blizini jedinog kineskog nosača aviona Liaoninga u vrijeme povećanih napetosti, nakon što je Kina proglasila identifikacijsku zonu zračne odbrane sjevernije u Istočnokineskome moru, izjavio je jedan američki vojni zvaničnik.

U još jednom incidentu, koji se dogodio 5. decembra, jedan kineski ratni brod približio se Cowpensu, koji je bio prisiljen na manevar kako bi izbjegao sudar, piše u saopćenju Pacifičke flote.

“Na kraju je došlo do efikasne komunikacije između američke i kineske posade i dva plovila su izvela manevar kako bi omogućila siguran prolaz”, rekao je zvaničnik.

Povećane napetosti

Bliski susret dva broda bio je najveći američko-kineski pomorski incident u Južnokineskom moru nakon 2009, izjavio je sigurnosni stručnjak Carl Thayer s Australske odbrambene akademije.

Povećane napetosti zbog kineskih vojnih potencijala povećale su i zabrinutost da bi manji incident u spornom području Južnokineskog i Istočnokineskog mora mogao dovesti do eskalacije.

Japan i Kina polažu prava na otoke u Istočnokineskome moru i poslale su avione i pomorske ophodnje u to područje.

Kina i više zemalja članica ASEANA spore se oko brojnih područja u Južnokineskome moru.

Sjedinjene Države najnovijem su incidentu dale visoki prioritet u odnosima s Kinom, rekao je jedan zvaničnik State Departmenta u izjavi američkom vojnom časopisu Stars and Stripes.

Izvor: Agencije