Izbori u BiH: Pobjeda Komšića, Džaferovića i Dodika

Na osnovu 86,13 posto obrađenih biračkih mjesta, a prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, vodeći u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je Šefik Džaferović, iz reda hrvatskog naroda vodi Željko Komšić, a Milorad Dodik vodi u utrci za člana iz reda srpskog naroda.

Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), osvojio je po tim rezultatima 37,17 posto glasova, Komšić (Demokratska fronta, DF) je osvojio 51,56 posto, a Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) je osvojio 53,87 posto glasova.

Kad su glasovi za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, drugoplasirani je Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) s 33,49 posto, potom slijedi Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) s 12,87 posto, neovisni kandidat Mirsad Hadžikadić osvojio je 9,52 posto, Senad Šepić iz Nezavisnog bloka dobio je povjerenje 5,32 posto birača, a Amer Jerlagić iz Stranke za BiH (SBiH) 1,62 posto.

U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda iza Komšića su ostali Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) s 36,91 posto glasova, potom Dijana Zelenika iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) sa 6,42 posto, Boriša Falatar iz Naše stranke s 3,59 posto te Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) s 1,52 posto glasova.

Dodika slijedi Mladen Ivanić iz Saveza za pobjedu sa 42,95 posto glasova, te Mirjana Popović (Srpska napredna stranka Republike Srpske, SNS) s 1,67 posto i Gojko Kličković iz Prve Srpske demokratske stranke s 1,51 posto glasova.

Izlaznost 53,36 posto

Prethodno su iz Središnjeg izbornog povjerenstva najavili da će prvi i nepotpuni rezultati glasovanja za druge razine vlasti, odnosno za državni te za parlamente dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike entiteta Republika Srpska kao i za skupštine kantona unutar Federacije Bosne i Hercegovine biti objavljeni kasnije u ponedjeljak.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Branko Petrić potvrdio je da je na izbore izašlo 53,36 posto građana Bosne i Hercegovine s pravom glasa, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine 51,25 posto, u RS-u 57,30 posto, a u Brčko distriktu 46,81 posto.

Sve to je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Izborni proces bio je u cijelosti regularan, iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je Petrić.

Komšić: Hrvati nemaju razloga za brigu

Proglašavajući pobjedu, kandidat Demokratske fronte i Građanskog saveza Željko Komšić, koji je već dva puta bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (2006-14), poručio je kako “želi služiti svim građanima Bosne i Hercegovinbe i svima stoji na raspolaganju”.

Svim Hrvatima u cijeloj Bosni i Hercegovini poručio je kako “nemaju nikakvog razloga za brigu” zbog toga što je izabran u bh. Predsjedništvo.

Prethodno je njegov najjači protukandidat u utrci, ujedno i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Dragan Čović neizravno priznao poraz u izbornoj utrci.

Rekao je kako žali jer su “Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva”, dodajući kako su “trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati neviđenu krizu”.

Odgovorio mu je predsjednik Stranke demokratske akcije i dosadašnji kolega u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, rekavši kako će se u Bosni i Hercegovini “raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića”.

I kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je proglasio svoju pobjedu, potvrdivši i da je njegova stranačka kolegica Željka Cvijanović pobijedila u utrci za enitetsku predsjednicu.

“Moja pobjeda je čista kao suza, a moja politika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine će biti RS prije svega”, najavio je Dodik.

Zabilježeno 329 ‘kritičnih situacija’

Iz koalicije nevladinih udruga Pod lupom, koja je na biračka mjesta rasporedila najmanje 4.000 promatrača, objavili su kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 “kritičnih situacija”, koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor Koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno, pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

Birači su u Bosni i Hercegovini u nedjelju birali novi sastav tročlanog bh. Predsjedništva, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i u Narodnoj skupštini RS-a.

Birali su i novog predsjednika i dva dopredsjednika RS-a te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji.

Za 518 pozicija 7.500 kandidata

Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natjecalo se gotovo 7.500 kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasanje i brojanje biračkih listića nadziralo je 6.500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući 1.500 iz inozemstva.

Sve političke stranke koje su sudjelovale na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije