Izbori u CG: Agresivna kampanja opozicije

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori bit će održani u nedjelju. Opozicioni Demokratski front napustio je parlament prošle godine i organizovao seriju protesta, tražeći pad vlade aktuelnog premijera Mila Đukanovića. Nakon sukoba s policijom i destabilizacije političkih prilika u zemlji odbili su da budu dio prelazne vlade.

Mi ili on – kratkom porukom opozicioni Demokratski front ušao je u kampanju koja kao glavnog neprijatelja Crne Gore i njenih građana označava premijera Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista, koj aje 26 godina na vlasti.

„Šesnaesti oktobar je posljednji dan na njegovom radnom mjestu. Sedamnaestog ktobra dolaze ljudi spremni da mijenjaju Crnu Goru, spremni da mijenjaju bolesni sistem koji je on ostavio u amanet“, rekao je Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta.

Lani u ovo vrijeme, pristalice Fronta su pred zgradom crnogorskog Parlamenta tražile ostavku Đukanovića i fer izbore, ali i odustajanje od NATO-a. Protesti su završeni sukobima sa policijom, a tužilaštvo je lidere DF-a optužilo za pozivanje na rušenje ustavnog poretka.

„Oni rade u dosluhu sa Milom Đukanovićem i sa dijelom pravosuđa, pokušavajući da im daju prednost na ovim izborima, da ispadne da je sa njima sigurno, a sa DF-om će to biti nešto nesigurno. E to nije tačno“, rekao je Andrija Mandić iz DF-a.

DF se sa Đukanovićem verbalno, a zamalo i fizički sukobio u parlamentu tokom rasprave o prelaznoj vladi, u koju je Front odbio da uđe. Kolege iz opozicije koje jesu, optužili su za izdaju, no sada ih pozivaju u postizbornu koaliciju.

„I ako budemo osvojili, a osvojit ćemo apsolutnu većinu, prvi naš poziv u devet sati i 20 minuta biće koaliciji Ključ i demokratama da nam se pridruže u Vladi“, kazao je Milan Knežević, iz DF-a.

Četnički vojvoda

Front čine tri glavna konstituenta: Nova srpska demokratija, čiji je lider i nosilac liste Andrija Mandić, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija. Mandić nosi titulu četničkog vojvode i jednog od zaštitnika prava Srba u Crnoj Gori.

„Poništićemo priznanje Kosova i to će biti jedna od prvih. Ukinut ćemo sankcije Rusiji i voditi izbalansiranu međunarodnu politiku kako bi mogli u CG da dovedemo što više investitora, da otvaramo nova radna mjesta“, rekao je Mandić.

Analitičar Zlatko Vujović smatra da stalnim tenzijama i agresivnom kampanjom Front pokušava da obezbijedi dominaciju na političkoj sceni. Dodaje da je riječ o koaliciji okrenutoj prosrpskom biračkom tijelu, Rusiji i protivniku ulaska Crne Gore u NATO.

„Imamo jasnu podršku zvaničnoj politici Rusije, i sukobljavanje sa zvaničnom politikom SAD-a odnosno Evropske Unije, to je nešto što dugo nismo gledali na političkoj sceni. Mi smo imali tradiciju antiameričkih i antievropskih partija u CG, na kraju krajeva i DPS je bio na toj strani 90-ih godina, ali sada imamo nešto što njima omogućava da homogenizuju dio biračkoga tijela“, kaže Vujović.

Na izborima 2012. godine Front je dobio 20 mandata, čime je bio najjači opozicioni subjekt. Za tu titulu na ovim izborima, procjenjuje Vujović, boriće se sa koalicijom Ključ, čiji je nosilac upravo bivši lider DF-a.

Izvor: Al Jazeera