Izbori u Litvaniji, Grybauskaite favorit

Dalia Grybauskaite je nedavno upozorila da Rusija pokušava ponovno iscrtati poslijeratne mape i granice (Getty Images)

U Litvaniji se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, a očekivanja su da će sadašnja predsjednica Dalia Grybauskaite osvojiti drugi predsjednički mandat.

Nazvana “Čelična lady” zbog svoje “thatcherovske” odlučnosti, Grybauskaite (58) je potaknula povjerenje birača osudom akcija Rusije u Ukrajini, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Litvanska predsjednica je pozvala, a zatim pozdravila dolazak američkih vojnika u Litvaniju prošlog mjeseca, u okviru jačanja prisustva NATO-a u baltičkim državama.

Žestoka kritika Rusije

“Snažna i ujedinjena Evropska unija, spremna parirati imperijalnim ambicijama Rusije, od ključne je važnosti za litvansku sigurnost”, rekla je Grybauskaite prošle sedmice, povodom obilježavanja deset godina od ulaska Litvanije u EU-u i NATO.

“Evropa mora shvatiti da Rusija pokušava ponovno iscrtati poslijeratne mape i granice. Prvo je to Ukrajina, Moldavija će biti sljedeća i konačno ona može stići do baltičkih država i Poljske. To je ozbiljna prijetnja za našu regiju”, rekla je.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, Grybauskaite, bivša dužnosnica EU-a i vlasnica crnog pojasa u karateu, ima uvjerljivu prednost za prvi krug glasanja.

Nije, međutim, jasno hoće li ona osvojiti više od 50 posto glasova neophodnih da izbjegne drugi izborni krug 25. maja, naveo je AP.

Prva žena na mjestu predsjednika

Prema istraživanju prošlog mjeseca, sadašnja predsjednica dobija 47 posto glasova, dok su blizu 10 posto dobili njeni rivali – zastupnik Laburista Arturas Paulauskas i Socijaldemokrata, član Evropskog parlamenta Zigmantas Balcytis.

Istraživanje je radila agencija Vilmorus od 4. do 9. aprila, a anketirano je 1.000 Litvanaca.

Grybauskaite, ekonomistica koja je obrazovanje stekla u bivšem Sovjetskom savezu i SAD-u, bila je ministrica finansija Litvanije i  evropska komesarka za budžet prije nego što je postala prva žena na mjestu predsjednika svoje države 2009. godine.

Izvor: Agencije