Izbori u SAD-u mogu promijeniti politiku prema Evropi

Dana Rohrabacher se zalagao za zamjenu teritorija ili davanja određene autonomije Srbima na sjeveru Kosova (EPA)

Preuzimanje kontrole nad Zastupničkim domom od strane demokrata može promijeniti američku politiku prema Europi.

U proteklih šest godina zakonodavci u Odboru za vanjsku politiku zapravo nisu imali pravu priliku raditi svoj posao.

Na primjer, Dana Rohrabacher, republikanski kongresmen iz Kalifornije, predsjedavao je Pododborom za jugoistočnu Europu, nakon 30 godina u Kongresu, sada je izgubio na izborima i od Nove godine više neće biti zakonodavac.

Rochabacher je poznat po prisnim odnosima s nekim balkanskim čelnicima, a iz godine u godinu je mijenjao svoje stavove i potporu…

U posljednjih nekoliko godina, zavisno od toga tko je davao novac za njegove političke kampanje, davao je potporu i Srbiji i Kosovu. Na nekoliko sjednica Pododbora za jugoistočnu Europu Rohrabacher se zalagao za zamjenu teritorija ili davanja određene autonomije Srbima na sjeveru Kosova.

On je, inače, poznat kao „Putinov kongresmen“, usporavao i umanjivao potporu europskoj integraciji te umanjivao kritike usmjerene prema Rusiji…

Jednom je čelnik većine u Kongresu, također republikanac Kevin McCarthy, rekao da bi Rohrabacher mogao biti na platnoj listi Kremlja. Dana Rohrabacher je uspješno blokirao američke akcije vezane za odnose s Europskom unijom.

Tako je, recimo, blokirao akcije usmjerene na ruski autoritarijanizam, korupciju kao i aneksiju Krima, miješao se, na američku štetu, u zbivanja u Ukrajini, Poljskoj i Mađarskoj, kočio je makedonski pristup NATO savezu, kao i učlanjenje Crne Gore u Sjevernoatlanski savez, podržavao je izlazak Velike Britanije iz Europske unije…

Prosrpski kongresmen odlazi u penziju

Imao je redovne kontakte s dužnosnicima iz Srbije, a redovni gosti su mu bili lobisti za manji bosanskohercegovački entitet, Republiku Srpsku.

Odlazi, ali u mirovinu, još jedan kongresmen prosrpske orijentacije – Ted Poe iz Teksasa. On je godinama bio zagovornik srpskih interesa na Capitol Hillu, vodio je srpski klub, često putovao u Beograd…

S  druge strane, oni zakonodavci koje možemo nazvati probosanskim, ostaju na svojim mjestima. Tako Chriss Murphy, demokratski senator iz Konektikata ostaje jos šest godina u Senatu, a spominjne se kao mogući predsjednički kandidat ispred Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Republikanac Roger Wicker takođe ostaje u Senatu. Da podsjetimo, on je nedavno tražio uvođenje sankcija protiv Nikole Špirića. Spomenimo jednog kongresmena, Scotta Perrya, republikanca koji je kao vojnik boravio u Bosni i Hercegovini i vrlo je angažiran na Balkanu.

Hrvatska može biti zadovoljna jer je demokratska kongreskinja iz Kalifornije Nannete Barrigan izborila novi dvogodišnji mandat. Njenu bazu čine hrvatski iseljenici iz San Pedra, u blizini Los Angelesa.

Izvor: Al Jazeera