Izbori za parlament Beograda 16. marta

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović raspisao je u petak izbore za parlamente Beograda, Negotina i Pećinaca za 16. mart.

Stefanović je novinarima rekao kako je istovremeno donio odluku da izborne radnje počnu 29. januara i da kampanja traje 45 dana, kako bi se lokalna vlast i privremeni organ u Beogradu više bavili potrebama građana, a manje kampanjom, prenosi Tanjug.

„Želim svima uspeh u predstojećoj kampanji, da bude fer i korektna, da svi pokažu toleranciju i međusobno poštovanje i da građani Beograda, Negotina i Pećinaca posle izbora dobiju poštenu i odgovornu vlast, koja će se boriti za njih i ostvarivanje njihovih prava, a ne za one koji su vršioci funkcija”, rekao je Stefanović.

Izbori će biti održani u 17 beogradskih općina na 1.175 biračkih mjesta. Na posljednjim izborima 6. maja 2012. godine pravo glasa imalo je 1.576.795 birača.

Gradonačelnik Beograda bira se iz redova odbornika, kojih u Skupštini grada ima 110.

Razrješenje Đilasa

Vlada Srbije je 18. novembra prošle godine izabrala privremenu upravu glavnog grada, koju čine Siniša Mali, Nebojša Čović, Andreja Mladenović, Nikola Nikodijević i Tatjana Pašić.

Privremeno vijeće upravlja Beogradom, jer od smjene bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa Gradska skupština nije izabrala novog  gradonačelnika.

Gradonačelnik Beograda Ðilas razriješen je krajem septembra prošle godine sa te funkcije glasovima 60 od 110 odbornika Skupštine grada.

Obrazlažući inicijativu za smjenu Ðilasa, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u beogradskom parlamentu Aleksandar Jovičić je rekao da je među građanima Beograda nastala “toliko uzavrela atmosfera” da je promjena vlasti neophodna.

Kao dokaz da su demokrate izgubile legitimitet u Beogradu naveo je lokalne izbore u Zemunu, gdje je Demokratska stranka (DS) osvojila osam posto glasova.

On je nabrajao loše rezultate tadašnje gradske vlasti i naveo da su demokrate u Beogradu uništile domaću privredu, za šta je kao primjer naveo kupovinu stranih autobusa umjesto Ikarbusovih.

Izvor: Al Jazeera i agencije