Izbori za predsjednika FIFA-e 26. februara

FIFA-u je ove godine potresla korupcijska afera vrijedna 150 miliona eura u posljednjih 25 godina (EPA)

Izbori za novog predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) bit će održani 26. februara naredne godine, saopćeno je na Twitter profilu te organizacije.

Prvi kandidat za nasljednika Seppa Blattera, koji je zbog korupcijske afere podnio ostavku, predsjednik je Evropske nogometne asocijacije Michel Platini, ali se još ne zna hoće li čuveni francuski nogometaš prihvatiti ponudu.

Blatter je nedavno podnio ostavku, uprkos tome što je reizabran na funkciju, nakon korupcijske afere vrijedne 150 miliona eura u posljednjih 25 godina i hapšenja 14 osoba, od kojih su sedmorica funkcioneri FIFA-e, prenosi Tanjug.

Platini je najavio ranije da će konačnu odluku o eventualnoj kandidaturi za izbor predsjednika FIFA-e donijeti u naredne dvije sedmice.

Platini favorit

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak Platiniju, francuska novinska agencija AFP javlja da Platini “ozbiljno razmatra” pitanje kandidature za izbor na funkciju nasljednika Blattera u fotelji čelnika FIFA-e.

“Platini ozbiljno razmišlja o tome i konačnu odluku će donijeti u narednih 15 dana”, tvrdi izvor.

Ukoliko se bude kandidirao, četiri od šest kontinentalnih nogometnih udruženja podržat će Platinija, šefa evropske kuće nogometa, na položaju predsjednika FIFA-e, rekao je izvor iz UEFA-e.

Njega su podržale UEFA, nogometne asocijacije Južne Amerike, Centralne i Sjeverne Amerike i Kariba, kao i Azije.

Platini i Blatter postali su suparnici ove godine, a Francuz je apelirao da Švicarac ne podnosi kandidaturu za peti mandat.

Izvor: Agencije