Izbrisano 30.500 Makedonaca sa biračkog spiska

U Makedoniji je u ponoć istekao rok za prijavu 39.500 birača za koje je postojala sumnja da su nepostojeći. Prijavilo ih se gotovo 9.000, dok će ostali biti izbrisani sa biračkog popisa. Ovo je jedan od uvjeta na osnovu kojih će predsjednici četiri najveće stranke 31. augusta odlučivati jesu li ispunjeni uvjeti da se do kraja godine održe prijevremeni izbori. Analitičari ocjenjuju kako je to samo formalno ispunjavanje uvjeta i da temeljnog napretka u stvaranju atmosfere za poštene izbore nema.

Blerim Raman iz Skoplja iskoristio je posljednji dan zakonskog roka kako bi se prijavio Državnoj izbornoj komisiji i tako osigurao svoje pravo glasa na slijedecim izborima u Makedoniji. On je jedan od 8.992 građana koji su to uradili u proteklih 25 dana i otklonili sumnju da su nepostojeći birači.

“Vidio sam da je moje ime na spisku spornih i odlučio sam doći da se prijavim, kako bih mogao glasati i dalje, jer imam regularne dokumente”, kaže on.

SDSM bez primjedbi

Blizu 30.500 spornih birača se nije prijavilo i oni gube pravo glasa. Ovaj proces dopunske provjere je inicirao opozicioni Socijaldemokratski sojuz (savez) Makedonije, bazirajući sumnje na, kako kažu, prisluškivanim telefonskim razgovorima i na istrazi o zloupotrebi biračkog spiska koju vodi makedonsko Specijalno tužilaštvo.

“Do sada nemam primjedbi. Ja lično, od kako sam ovdje, nemam nikakve primjedbe na proces prijavljivanja spornih birača”, govori Anastas Taleski, posmatrač SDSM-a.

U građanskoj asocijaciji MOST, koja godinama prati izborne procese u Makedoniji, nadaju se kako će Državna izborna komisija ispuniti zakonsku obavezu i izbrisati sa spiska više od 30.000 neprijavljenih birača.

“Nekoliko godina unazad naglašavamo potrebu za ovakvim konceptom aktivne registracije birača za kompletni birački spisak, čime se svaki birač legitimira ispred izborne komisije kao postojeći i kako ima želju glasati. Na taj način bi i Državna izborna komisija imala veću kontrolu podataka u biračkom spisku”, ističe Zlatko Dimitroski iz MOST-a.

Važan segment

Pročišćavanje izbornog spiska je važan, ali ne i ključni segment u osiguravanju uvjeta za fer izbore, smatra politička komentatorica Katerina Blaževska. Ona tvrdi kako je proces ugrožen rastućim klijentelizmom i time što institucijama vladaju stranke, pa država nije odvojena od partije. Blaževska ne vidi suštinski napredak i čudi se odakle optimizam kod opozicije za ispunjavanje uvjeta pred partijski sastanak 31. augusta, kada predstavnici četiri najveće stranke u Makedoniji trebaju odlučiti o datumu izbora.

„Na ovakav način, samo su označeni tobože ispunjeni uslovi i ovdje je jedna nova opasnost: Šta ako 31. augusta lideri zaključe da su minimalni uvjeti ispunjeni, šta ako se nakon toga formira prelazna vlada, a u narednih 100 dana do izbora taj proces bude kompromitiran? Odlaganje izbora treći put zaredom bilo bi neprihvatljivo”, dodaje ona.

Izbori bi trebali biti održani do kraja godine, a onog ko osvoji najviše glasova pored vlasti očekuje i provođenje temeljnih reformi u Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera