Izdani nalozi za hapšenje Puigdemonta i njegovih ministara

Turull je dosad bio na uvjetnoj slobodi (EPA)

Ustavni sud Španjolske izdao je međunarodne naloge za hapšenje bivšeg predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta i pet ministara iz njegove vlade nakon što su danas optuženi za pobunu.

Nalozi za hapšenje izdani su i za još četiri člana Puigdemontova kabineta i Martu Roviru, čelnicu stranke ERC, koja se nije odazvala današnjem sudskom pozivu, javlja AP, dodajući da je u pismu poručila da iz Španjolske bježi kako bi “živjela u egzilu”.

Prema navodima španjolskih medija, Rovira je već stigla u Švicarsku.

Rovira je optužena samo za pobunu, zbog pokušaja da otcijepi Kataloniju, dok je pet drugih katalonskih političara optuženo i za pronevjeru javnih sredstava.

Španjolska je prošle godine tražila izručenje Puigdemonta od belgijskih vlasti, međutim, taj je zahtjev povučen zbog zabrinutosti da bi Belgija mogla ograničiti za što bi Puigdemont mogao biti optužen.

Kandidat za katalonskog premijera završio u pritvoru

Španjolski istražni sudac Pablo Llarena pritvorio je zagovornika katalonske neovisnosti Jordija Turulla, koji je trebao biti kandidat za predsjednika Vlade Katalonije, javljaju španjolski mediji.

Turull je optužen za pobunu protiv Španjolske te je odbijena mogućnost plaćanja jamčevine.

Budući da fizički neće moći nazočiti raspravi u parlamentu u Barceloni, nastavit će se politička neizvjesnost u Kataloniji, koja već tri mjeseca ne uspijeva uspostaviti vladu.

Sudac Llarena odredio je pritvor za još četvero bivših katalonskih dužnosnika, uključujući bivšu predsjednicu katalonskog parlamenta Carme Forcadell te Raula Romevu, donedavno glavnog čovjeka za međunarodne odnose Katalonije.

Političarima prijeti zatvor

Za pobunu protiv Španjolske te organiziranje referenduma o neovisnosti optuženo je 25 dužnosnika, kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne.

Oni su optuženi nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije. Ona je izglasana na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda.

U petak je sudac Llarena nakon provedene istrage potvrdio optužnicu, odobrivši nastavak sudskog procesa za 25 dužnosnika.

Pokrajinom na obali Sredozemnog mora već pet mjeseci izravno upravlja Vlada Španjolske iz Madrida.

Tri kandidata onemogućena da budu izabrani

Tri stranke za neovisnost Katalonije osvojile su najviše zastupničkih mjesta na prijevremenim izborima u prosincu, no ne uspijevaju uspostaviti vladu. 

Prvo su kao kandidata ponudile bivšeg predsjednika Vlade Carlesa Puigdemonta, koji se nalazi u Belgiji, no njemu prijeti uhićenje po povratku u Španjolsku. Sud je zabranio njegovo imenovanje na daljinu.

Pobornici neovisnosti tada su kandidirali Jordija Sancheza, bivšeg čelnika organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), ali njega je sudac odbio pustiti iz pritvora.

Jordi Turull, koji je dosad bio na uvjetnoj slobodi, u četvrtak u Barceloni nije uspio dobiti podršku 68 od 135 zastupnika u katalonskom parlamentu.

Antikapitalistička stranka za neovisnost CUP suzdržala se od glasovanja, što je bilo presudno da ne bude izabran. CUP traži jednostrano proglašenje neovisnosti te time uvjetuje potporu.

Mogući i novi izbori

U subotu se u katalonskom parlamentu treba održati drugi krug glasovanja, gdje je Turullu trebalo više glasova “za” u odnosu na “ne” bez obzira na to koliko zastupnika glasovalo.

No, bivši član Puigdemontove vlade sada ne može fizički sudjelovati raspravi u parlamentu, što je uvjet da osoba bude izabrana za predsjednika. 

Formacije za neovisnost, Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica (ERC), moraju naći novog kandidata, četvrtog otkad su osvojili većinu u parlamentu u prosincu.

Ne nađu li ga u iduća dva mjeseca te ne bude li on izglasan, najmanje 5,5 milijuna Katalonaca s pravom glasa opet će na izbore.   

Izvor: Agencije