Izdat evropski nalog za hapšenje Puigdemonta

Španski sud izdao je evropski nalog za hapšenje smijenjenog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji se nalazi u Belgiji i u četvrtak ujutro se nije pojavio pred sudom.

To je za belgijsku državnu televiziju potvrdio njegov advokat. 

“Upravo sam od svog klijenta čuo da je španski sud izdao nalog za hapšenje njega i četvorice ministara katalonske vlade koji se nalaze u Belgiji”, rekao je Puigdemontov advokat Paul Bekaert.

Bekaert je rekao da Puigdemont ostaje u Belgiji, te da će tokom postupka u potpunosti sarađivati s belgijskim vlastima.

Istovremeno, hiljade demonstranata okupile su se u četvrtak uveče u gradovima Katalonije u znak protesta zbog određivanja pritvora bivšim zvaničnicima katalonske vlade.

Poslije saslušanja u španskom Nacionalnom sudu u Madridu zbog katalonskog proglašenja nezavisnosti, za osmero zvaničnika je određen pritvor, dok traje istraga po optužbama o pobuni i pronevjeri novca.

Katalonija, protesti, Barcelona
Hiljade demonstranata okupilo se u gradovima Katalonije protestujući zbog pritvaranja bivših čelnika katalonske vlade

Deveti optuženi, ministar Santi Villa, koji je podnio ostavku prije jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije prošlog petka, pušten je na slobodu uz kauciju od 50.000 eura

Pritvoreni političari apelovali su putem svojih advokata i preko društvenih mreža da protesti budu mirni i pozvali pristalice da izbjegavaju nasilje.

Na miran protest protiv španskih vlasti, pozvao je i Puigdemont, u svom govoru emitovanom u četvrtak na katalonskoj javnoj televiziji TV3.

Zatražena odgoda suđenja

“Insistiram putem sudova, da se policijskim nasiljem koje smo vidjeli 1. oktobra konflikt između velikog dijela Katalonije i španske države neće riješiti. Sasvim suprotno, dodaje se ulje na vatru. Ako pogledate posljednje ankete, vidjet ćete da je želja za nezavisnu Kataloniju još veća”, izjavio je bivši katalonski predsjednik Artur Mas.

“Nećemo pustiti nikoga da ostane sam u ovome. Znamo da je ovo dug i težak put, ali imamo potpuno povjerenje u ono što smo napravili, a to je zaštita demokratije. Sad se isplati ići s tim do samog kraja”, istakla je Marta Pascal iz Evropske demokratske stranke Katalonije.

U međuvremenu su advokati smijenjenih čelnika katalonskog Parlamenta tražili odgodu suđenja, jer trebaju dodatno vrijeme za pripremu, a Vrhovni sud je takav zahtjev prihvatio, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Saslušanje će se najvjerovatnije nastaviti za sedmicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije