Izetbegović dao iskaz u Tužilaštvu BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka.

Kako se nezvanično saznaje, ispitan je u vezi s imenovanjem Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji. 

To imenovanje stavlja se na teret njegovom koalicijskom partneru Fahrudinu Radončiću i to kao krivično djelo davanja nagrade ili drugoga oblika koristi. 

Hadžijahić je kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost (SBB) imenovana za ambasadoricu na prijedlog Izetbegovića na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 12. januara.

U presretnutim razgovorima između Bakira Dautbašića i lidera SBB-a Fahrudina Radončića govorilo se o imenovanju Nermane Hadžijahić u znak zahvalnosti njenom suprugu Zijadu, zaposleniku Ambasade SAD-a u Sarajevu, a koji je trebao utjecati da se obustavi istraga protiv Bakira Dautbašića i drugih, podsjeća sarajevski portal Klix.ba.

Brzina imenovanja

SBB je saopćio da su i oni sami bili iznenađeni kojom brzinom je Izetbegović imenovao Hadžijahić na mjesto ambasadorice. Također, na ročištu o određivanju pritvora Radončić je rekao da prilikom imenovanja Izetbegović nije ispoštovao standardne procedure.

Izetbegović će najvjerovatnije biti saslušan kao svjedok.

Srna i drugi mediji danas su objavili da će Izetbegović u SIPA-i biti saslušan sutra, što su iz SIPA-e demantirali.

Sud Bosne i Hercegovine je na prijedlog Tužilaštva ranije Radončiću odredio jednomjesečni pritvor, a Apelaciono vijeće Suda BiH u srijedu je odbilo žalbu njegovih advokata, tako da lider SBB-a ostaje u pritvoru.

Izvor: Agencije