Izetbegović: Dodik je prijetnjom Bošnjacima prešao crvenu liniju

SDA je uputila poziv međunarodnoj zajednici da reagira na Dodikove prijetnje (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima da, ukoliko žele živjeti u RS-u, trebaju učestvovati na referendumu koji ih diskriminira, a ujedno i diskriminira i Hrvate, izjavio je u ponedjeljak predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

nakon sjednice Kolegija SDA.

Kolegij SDA je na sjednici u Sarajevu osudio otvorene prijetnje koje je Dodik uputio Bošnjacima koji žive u RS-u da, ako žele ostati u RS-u, trebaju izaći na referendum i podržati volju srpskog naroda, odnosno za njih diskriminirajuću odredbu proslave Dana RS-a.

Stav Kolegija SDA je da “antidejtonski i protuustavni referendum neće biti podržan od Bošnjaka te je SDA pozvala sve građane ovog entiteta, uključujući i Srbe, da ni oni ne podrže nezakoniti referendum, s naznakom da će Bošnjaci uvijek živjeti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, pa i na onom dijelu koji se danas zove entitet RS, i o tome neće Dodik odlučivati”.

‘Ne idem u Banju Luku’

SDA je uputila poziv međunarodnoj zajednici, koja je zadužena za provedbu svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma te visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da reagiraju na te prijetnje.

Na pitanje novinara da li je ipak spreman razgovarati s Dodikom, Izetbegović je nakon sjednice Kolegija SDA odgovorio da je uvijek spreman razgovarati o koordinacijskom mehanizmu i onom što je vezano za evropski put Bosne i Hercegovine te da “Dodik nije definitivno zatvorio ta vrata, ali ovakvim svojim izjavama kvari atmosferu, a onda je teško raditi”.

“Mi želimo napredak ove zemlje i uvijek smo spremni svuda i sa svakim razgovarati o tome. U Banju Luku nećemo ići za sada, ali se možemo naći i negdje drugdje, ukoliko uopće dođe do nastavka razgovora poslije teških izjava Dodika”, kazao je Izetbegović.

Izvor: Agencije