Izetbegović i Čović se ‘posvađali’ oko Stoca

Dragan Čović je u Banjoj Luci, na sastanku s Miloradom Dodikom, rekao kako su se sve bošnjačke stranke organizirale s ciljem da 'Stolac mora pasti' (Anadolija)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović demantirao je u petak izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da je razgovarano o rokovima za rješavanje stanja u Stocu.

“Nije istina da smo ikad razgovarali o bio kakvim rokovima za rješavanje stanja u Stocu, a pogotovo nije bilo riječi o bilo kakvim transverzalama, niti uopće razumijem na šta taj pojam cilja”, rekao je Izetbegović za Fenu.

Čović je ranije u petak u Banjoj Luci naveo da je Izetbegoviću rekao da “ima pet-šest dana nakon izbora da se stanje riješi, a da je nakon toga on otišao u Stolac i dao svoju izjavu”.

Izjavio je i da je Izetbegoviću navodno rekao da “bilo kakve transverzale kroz Hercegovinu prema moru neće prolaziti na način da se tamo uništava jedan prostor i narod”.

Sastanak Čovića i Dodika

Čović se u Banjoj Luci sastao s liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, gdje su poručili kako neće dozvoliti da Stolac i Srebrenica postanu “gradovi slučajevi” nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra.

“Netko je želio napraviti slučaj Stolac”, kazao je Čović i dodao kako su se sve bošnjačke stranke organizirale s ciljem da “Stolac mora pasti”.

Čović je podsjetio kako je predsjednik Općinske izborne komisije u Stocu deset dana ležao u bolnici, nakon što je povrijeđen u napadu, s kojim se dovodi u vezu jedan od tamošnjih kandidata za načelnika.

“Moramo znati zbog čega su ovi izbori poništeni i tko je odgovoran za fizička stradavanja. Stolac ne može postati slučaj, kao što netko pokušava napraviti slučaj od Mostara”, rekao je Čović.

Dodao je kako je Izetbegović navodno rekao u Mostaru kako će “u Mostaru biti izbori kada Bošnjaci to odluče”.

Incidenti u Stocu

Prije deset dana je Policijska uprava Čapljina podnijela je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru protiv kandidata za načelnika općine Salmira Kaplana i još deset osoba iz Stoca povodom nereda povezanih s glasanjem na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćilo je se da su tri izvještaja Tužilaštvu protiv tih osoba podnesena zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Općinske izborne komisije.

Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je ove sedmice rezultate lokalnih izbora održanih 2. oktobra za sve općine/opštine u Bosni i Hercegovini osim Stoca.

Izvor: Agencije