Izetbegović i Erdogan se sastali u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je stigao u Sarajevo.

Erdogan će učestvovati na 6. kongresu Unije turskih evropskih demokrata koji će se održati u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani Zetra.

Radnu posjetu Bosni i Hercegovini Erdogan je započeo susretom sa predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Erdogan je nakon susreta sa Izetbegovićem u svom zvaničnom obraćanju istakao da je Turska tu da podrži Bosnu i Hercegovnu na svakom koraku progresa, kao cjelovitu zemlju sa dva entiteta.

Podrška će se sprovoditi u formi ekonomske saradnje i povećanja trgovine, prije svega izvoza mesa u Tursku.

Okončati aktivnosti Gulenovog pokreta u BiH

Erdogan se zahvalio BiH na solidarnosti prilikom neuspjelog pokušaja vojnog udara na Republiku Tursku.

U svom obraćanju turski predsjednik je iskoristio priliku da uputi poruku gdje iskazuje kako Turska nastoji u što kraćem periodu „okončati aktivnosti FETO-a“, pokreta Fetulllaha Gulena u BiH kojeg zvanična Ankara optužuje za pokušaj puča.

Supruga Turskog predsjednika, Emine Erdogan će prisustvovati otvaranju Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta zu Sarajevu.

S Erdoganom u radnu posjetu BiH dolaze i resorni ministri koji će sa bh. kolegama obaviti sastanke o nastavku saradnje i infrastrukturnim projektima.

Erdogan se zahvalio BiH na podršci

Između ostalog bit će potpisano i pismo namjere za gradnju autoputa Sarajevo-Beograd, koji će finansirati Turska.

O dolasku Erdogana, koji će na skupu učestvovati uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj koji su zakazani za 24. juni ove godine, obaviješteno je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Čović: Saznao iz medija o posjeti

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine, dobrodošao u BiH. Ipak, Čović je istakao i podijeljenja mišljenja u vezi sa održavanjem predizbornog skupa u Sarajevu, prenosi portal Klix.

“No, činjenica je da je najava jednog takvog okupljanja izazvala ogromna promišljanja s jedne druge pozicije iz čitave Europske unije. Kada smo razgovarali s prijateljima iz Austrije, Njemačke Švicarske, jasno su nam ukazali na taj problem misleći da smo mi domaćini. Kazao sam im da sam saznao iz medija”, kazao je Čović.

Veliki broj Turaka koji žive u Austriji dolaze na miting turskog predsjednika u Sarajevu.

Prema pisanju austrijskih medija koji se pozivaju na izjave Bulenta Bilgija, glavnog sekretara Unije evropskih turskih demokrata (UETD), u Sarajevo će doći 2.000 ljudi.

 

Debate ‘za i protiv’

Evropski političari su unaprijed zabranili Erdoganove predizborne skupove u svojim zemljama, jer, kako navodi austrijski kancelar Sebastian Kurz, „Tursko vodstvo je oduvijek željelo iskoristiti zajednice Evropljana turskog porijekla“.

Iako Bosna i Hercegovina nije u EU, Erdoganov izbor sarajevske lokacije za miting je pokrenuo debate unutra bh. društva.

„Ako bilo ko može održavati mitinge i predizborne skupove u našoj zemlji, mi gubimo suverenitet“, kazao je bh. političar Sadik Ahmetović.

Neki kritičari, kao što je zastupnica u parlamentu Dušanka Majkić komentariše da će Erdoganova posjeta poslužiti Izetbegovićevim interesima na Općim izborima u jesen ove godine.

Majkić navodi da Erdoganov miting u BiH odašilje pogrešnu poruku Evropskoj uniji koja je iste zabranila na svojoj teritoriji.

„To samo ukazuje koliko nemam osjećaja prema evropskim vrijednostima“, navodi zastupnica Majkić.

Ipak mnogi građani Bosne i Hercegovine sa dobrodošlicom dočekuju dolazak turskog predsjednika, ističući da da je Turska uvijek bila podrška BiH, dok je Evropa, sa druge strane bila saučesnik u krvavom ratu 90-tih godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije